Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ

...
Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ
Коментари Харесай

Тежи на обществото. Пеевски обсъди с ПП-ДБ и ГЕРБ премахване на фигурата на главния прокурор

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски , който е глобен от Съединени американски щати по закона " Магнитски ", взе участие в диалози на Движение за права и свободи и представители на новите ръководещи от " Продължаваме промяната-Демократична България " ( ПП-ДБ ) и ГЕРБ за конституционни промени и унищожаване на фигурата на основния прокурор.

Преди няколко дни на комисията по конституционни въпроси в Народното събрание с гласовете на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " ИТН " и индиректно с неучастието на " Възраждане " в гласуването. От ПП-ДБ споделиха, че това и приканиха за реконструиране на комисията. От Движение за права и свободи обаче отхвърлиха да отдръпват Пеевски.

В петък министърът на правораздаването Атанас Славов и Надежда Йорданова от " Демократична България " организираха срещи с ГЕРБ и Движение за права и свободи, в това число Пеевски, за промени в конституцията. Славов посочи, че ще се срещне с всички партии.

След диалозите Пеевски, който в петък дружно с водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ е разговарял в стаята на партията със съпредседателя на Демократична България Христо Иванов за промяната и състава на конституционната комисия, сподели:

„ Видяхте, че приехме механизма за надзор върху основния прокурор и също по този начин обсъждахме и с господин Иванов да премахнем фигурата на основния прокурор като цяло, да я няма в новата конституция “.

Попитан от по кое време това е значимо за Движение за права и свободи, той отговори, че още " преди година и половина орязахме всичките му пълномощия " с план за промени в Конституцията.

" Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото? Сега това предложение за унищожаване на фигурата на основния прокурор пристигна от тях, ние ще мислим, само че по-скоро ще бъдем съгласни ", добави Пеевски.

Попитан дали са видели план на ПП-ДБ за това, той отговори, че не са, само че го чакат, и ще търсят консенсус. По мотив комисията, в която взе участие, депутатът от Движение за права и свободи уточни, че никой не може да господства в нея, тъй като става въпрос за Конституцията на България и " би трябвало да я създадем дружно ".

Според правосъдния министър Атанас Славов тематики на диалога с Пеевски и останалите депутати в петък са били механизъм за освобождение на основния прокурор, който да не е подвластен от някакви краткотрайни болшинства във Висш съдебен съвет, а да е ясно написан на конституционно и на законодателно равнище.

Включването на Делян Пеевски в диалозите за конституционна промяна в последните дни провокира спорни реакции. Пеевски е народен представител от Движение за права и свободи и предприемач. Той беше глобен от Съединени американски щати за присъединяване в корупция по закона " Магнитски ", а по-късно и от Англия. Въпреки глобите той в никакъв случай не е бил упрекван от прокуратурата и осъждан. Избирането му за ръководител на ДАНС през 2013 година провокира всеобщи митинги против държавното управление на Пламен Орешарски.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР