Депутатът от ДПС Делян Пеевски изрази недоволство от взаимодействието между

...
Депутатът от ДПС Делян Пеевски изрази недоволство от взаимодействието между
Коментари Харесай

Делян Пеевски поиска Асен Василев да преосмисли взаимодействието си с парламента

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски изрази неодобрение от взаимоотношението сред финансовия министър Асен Василев и парламентарните групи, които поддържат държавното управление. В изказване от името на Движение за права и свободи Пеевски приканва Василев да премисли държанието си, припомня му, че по Конституция страната ни е парламентарна република и дава за образец случая с обещанието за опазване на ставката от 9% за ресторантьорите, от което финансовият министър след това се е отметнал.  

" В последните дни буди неразбиране фактът, че финансовият министър Асен Василев е градивен в диалозите, водени в Народното събрание и по телефона, само че напускайки постройката на Парламента, като че ли освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското съглашение, изрaзява назад мнение пред медиите. Конкретният мотив е контрактуваното в наша среща опазване на 9%-то Данък добавена стойност за ресторантьорския бизнес, както и отпадането на препоръчаната от него мярка, известна като " донос-бонус ", декларира Пеевски, представен от пресцентъра на Движение за права и свободи.

" В извършения диалог в Народното събрание, в който участваха и Бойко Борисов и Делян Добрев, тематиката беше разисквана задълбочено и при ясно заявена поддръжка за това да се извърши пакет от ограничения, с които да се реализира оптимално изсветляване на бизнеса, бе реализирано изрично общо единодушие, в това число и от министър Василев, за запазването на данъчната ставка от 9%. Защото като политици, ние сме длъжни да следваме дневният ред на обществото и със всички свои решения за работим за богатството и ползите на хората. И разговорът, който имахме и на тази среща беше повече от добър ", споделя той каква е била сделката.

" За страдание, часове по-късно министър Василев избра трибуната на Министерски съвет, с цел да се отметне от постигнатите сделки, а в ефира на БТВ в неделя още веднъж настоя за своето решение да върне 20% Данък добавена стойност за сектора ", установи Пеевски.

Той е безапелационен, че ПГ на Движение за права и свободи няма да поддържа нарастването на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес. И предвижда, че това предложение евентуално няма да получи нужната парламентарна поддръжка. ГЕРБ също са за запазването на 9% ставка на Данък добавена стойност, което значи, че ПП-ДБ няма да получат нужните им гласове.

" Следователно, волята на болшинството е в посока опазване на 9% Данък добавена стойност за ресторантьорския бизнес, освен това дружно с осъществяването на изискванията за изсветляването му ", акцентира Пеевски.

" А що се отнася до изразеното от министър Василев недоумение и изненада, че е канен на срещи в Народното събрание, подсещаме, че по Конституция България е парламентарна република ", обръща се Пеевски към финансовия министър.

" Настоящата настройка е резултат от доверието, което гласоподавателите отредиха на партиите и обединенията в Народното събрание. Решението за тази сложна за осъществяване отговорност бе подбудено от нуждата да се излезе от спиралата на изборите, в която бяхме две години, и да се поеме по пътя на стабилизацията и евроатлантическата вероятност, които нямат опция.

Законодателят, в лицето на парламентарните групи, излъчили и подкрепящи държавното управление, е задължен да пази ползите на хората в страната, съобразявайки всяко свое решение с тази отговорност. А отговорност и дълг на представителите на изпълнителната власт - министър председател и министри е да извършват тези политики ", припомня още на Василев депутатът от Движение за права и свободи.

" Дълбоко имам вяра в това, че разсъдъкът ще надделее над персоналните упоритости и със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта, министърът на финансите ще премисли модела си на взаимоотношение с Народното събрание, изключително в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет. Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено провокирана дестабилизация. Стабилността на страната, салдото сред управляващите и положителният разговор сред политиците са ключът към постигането на значимите национални задания, които стоят пред нас, на които хората чакат и разчитат ", приключва обръщението на Делян Пеевски. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg