Депутатът от БСП Таско Ерменков обясни защо той и партията

...
Депутатът от БСП Таско Ерменков обясни защо той и партията
Коментари Харесай

Ерменков: Гласувах против мажоритарната система, защото защитавам всички - не само гласувалите на референдума

Депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков изясни за какво той и партията му са дали своят вот срещу въвеждането на препоръчаната на референдума през ноември мажоритарна изборна система в два тура. Основният мотив против нея, съгласно него, е методът, по който тя е препоръчана.

„ В Европа няма мажоритарна система, в която да се избира на два кръга с безусловно болшинство и в двата ", посочи Ерменков в предаването „ Лице в лице " по БТВ.

„ В една парламентарна република като България, в случай че избереш 240 души в Народното събрание мажоритарно. И по-късно в случай че от тези 240 направиш едно държавно управление, какво вършим с тези места - вършим нови избори, балотажи или влиза идващият по автоматизъм? ", попита Ерменков.

Според него би се стигнало до разпокъсване на политиката.

" Когато изберете някого от Видин и той би трябвало да пази ползите на тези в Бургас, забавно по какъв начин ще го направи, когато няма зад себе си политическата мощ, която има национално посланичество и е национално политически виновна. Ще стартираме да си организираме политики за Видин, Пловдив, Бургас и Варна ", разяснява Ерменков.

Аз гласувах " срещу " не тъй като не слушам гласа на 2,5 млн. българи, а тъй като съм в Народното събрание, с цел да пазя гласа на тези 2,5 млн. и на останалите 3,5 млн. души, които не гласоподаваха на референдума ", сподели Ерменков.

Той не отхвърли опцията Българска социалистическа партия да поддържа референдум за изборната система - концепция стартирана от депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР