Депутатът от БСП Елена Йончева донесе в парламента шише с

...
Депутатът от БСП Елена Йончева донесе в парламента шише с
Коментари Харесай

Елена Йончева черпи с вода и кафе от Хасково в парламента, никой не пи

Депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева донесе в Народното събрание шише с вода от Хасково. „ Ще оставя водата в кафенето на Народното събрание, който желае може да я опитва и да си направи кафе с нея ”, изясни концепцията си Йончева.

Никой от народните представители обаче нито обърна внимание на водата, нито пи от нея, както предложи Елена Йончева.

От трибуната тя изясни, че това е същата вода, с която хората, живеещи в Хасково, се къпят и си готвят. " Тя е неразрешена, само че те си готвят. Ако си поръчате кафе в Хасково, ще е с тази вода. Но вие няма да изпиете кафето ”, сподели още Елена Йончева.

След това соцдепутатът добави, че се крие информация, която не е обществена от следствието каква е водата в Хасково и какви са стойностите на уран в нея. Йончева уточни, че има разбор от април 2017 година, който сочи, че от 24 проби, взети от крайните консуматори, 23 от тях са със повишени стойности от 10 до 32 пъти на радиоактивност.

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски пък се обърна към Българска социалистическа партия от трибуната: " Къде бяхте вие и вашата партия, когато стана Чернобил и за какво крихте от популацията. Тогава закрепихте Партията, само че скрихте от народа и в този момент половината народ е болен. Стига измама ”, сподели той.

Има укриване на информация по случая с количествата уран във водата в Хасково, оповестиха и от " Воля ".
" От Басейнова дирекция не са ни дали информация за качеството на водата. Не са ни дадени данни, което ни дава учредения да считаме, че съзнателно се укрива информация ", съобщи Андон Дончев.

Той сподели още, че съгласно данни на Министерство на здравеопазването има повишение на случаите на рак в Хасковско, което е малко по-високо от всички други райони.

Дончев сподели, че по-рано е получил позвъняване от ръководителя на Временната комисия от Обединени патриоти Георги Колев - който му споделил за писмо от прокуратурата, което удостоверява, че има съзнателно криене на информация.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков изясни, че в случаите, когато е имало данни за повишено съществуване на уран във водата, РЗИ незабавно е издало наставление за прекъсване на кладенците. „ С лека ръка хвърляте тиня на някакви хора, институции или дирекции, а те в действителност са си свършили работата ", сподели Ненков.

В последна сметка след дебата депутатите взеха решение, че срокът на деяние на Временната комисия за определяне на евентуално рисковите и съответни случаи на радиоактивното замърсяване на питейни води ще бъде продължен до 30 септември. Предложението беше признато с 159 гласа „ за “ и 12 гласа „ въздържал се “. Според вносителите срокът на деяние на комисията би трябвало да бъде продължен, тъй като за до момента избрания период от 2 месеца не могат да се прегледат потвърдени и доказани лабораторни резултати от разбори на водните проби. Резултатите от анализите изискват софтуерно време, в някои случаи до един месец.

От Българска социалистическа партия предложиха срокът за работа на комисията да бъде продължен с 30 дни, както и до 28 юни да бъде импортиран промеждутъчен отчет за работата на комисията. И двете оферти бяха отхвърлени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР