Депутатът от БСП Александър Симов изрази основателно подозрение. Че на

...
Депутатът от БСП Александър Симов изрази основателно подозрение. Че на
Коментари Харесай

Идва ли най-ниската избирателна активност в историята?

Депутатът от Българска социалистическа партия Александър Симов изрази основателно съмнение. Че на идващия избор изборната интензивност би могло до историческо ниски равнища. И даже общоприетата незаинтересованост, която се движи към 35 % приблизително дали своят вот, може да се срине до 15-20 %. Което пък би означавало, че идващият парламент ще е както електорално, по този начин и морално нелегитимен. 

Причината: изчегъртването на ГЕРБ се трансформира междучовъркане на опозицията. Тук упрекът към " ИТН " евентуално би бил максимален. Това, че предложиха няколко несъответстващи кандидатури и се пробваха да ги застопорят без никакви договаряния, се оказа решаващо. Но може би " Демократична България " не трябваше да избързва с " дългата ръка на Движение за права и свободи ", която бе оповестена обществено за управителна в ходовете на Слави. Както се видя от изявлението с Бойко Василев, Трифонов мъчно прости тези работи, изключително когато са хвърлени във въздуха - въпреки той да хвърли във въздуха по същия безцеромен метод Николай Василев за министър председател. 

Какво остава сега? Партиите на митинга попаднаха в нежелана обстановка, в която става все по-трудно да набират онази лесна и потребна еднаквост, която получиха преди време при анти-ГЕРБ настроенията. Бяха набрали мощна инерция, която последователно замря - и евентуално пропиляха златен късмет, какъвто в последните 10 години не е имало; допустимо е да няма и отсега нататък. Вместо тях този късмет бе въплътен в дейности от служебното държавно управление. 

Никак не е ясно по какъв начин последните месеци биха стимулирали гласоподаватели да надмогнат изборната отмалялост и да се явят още един път на изборите. Новият парламент би възпроизвел сходни резултати (вероятните вариации - спад на " ИТН ", дребен подтик на ГЕРБ, може би също на Българска социалистическа партия и " Демократична България ", както и нов състезател - " Възраждане " ). Тези преразпределения обаче водят към към този момент познатия общ общ брой - с цел да се ръководи би трябвало да има или държавното управление на малцинството, или Българска социалистическа партия най-накрая да бъде призната измежду останалите. Трифонов към този момент загатна, че в този момент " ИТН " биха работили " умно и отговорно ", единствено че не се знае дали не е просрочен. И не е ясно дали отново разликите още веднъж няма да станат несъвместими с концепцията за общо ръководство. Например умно и отговорно да оставиш на " суверена " да реши още веднъж, за четвърти път, нещо, което реши още на първия.

Нещото, което може да избави политическите партии, са изборите " 2в1 ". Така  утвърждението към Радев би могло да прелее, по машинален път, малко повече гласове и за самия парламентарен избор. Подобно механично преливане е кардинален отзив за беззащитност, само че евентуално единственият метод. А като приказваме за механика, даже не включваме събитието, че отливът от изборите ще е в разгара на четвъртата вълна.

Обратното на съвършената стихия - съвършеното мъртвило. 

 

Автор: Райко Байчев

Още от АКТУАЛНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР