Депутатът Любомир Каримански е получил вчера заплашителен SMS да се

...
Депутатът Любомир Каримански е получил вчера заплашителен SMS да се
Коментари Харесай

Заплашиха Каримански с есемес да се откаже от кандидатурата си за БНБ

Депутатът Любомир Каримански е получил през вчерашния ден застрашителен SMS да се откаже от конкуренцията за шеф на Българска народна банка. Той беше повдигнат за поста от " ИТН ". От партията на Слави Трифонов намекнаха, че зад опасността може да стоят хора, подкрепящи другия претендент на " Продължаваме промяната " - депутатът Андрей Гюров.

Премиерът Петков дефинира тези подозрения като цялостен парадокс. Разпореди инспекция на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. В ранния следобяд полицията откри, че есемесът е изпратен от СИМ-карта, благосъстоятелност на румънски жител.

Искрите сред двете ръководещи партии - " Продължаваме промяната " и " ИТН " за шеф на Българска народна банка не стихват. Днес цялата парламентарна група на Има Такъв Народ застана зад Любомир Каримански, когато разгласи пред медиите новината и съдържаието на есемеса.

" Откажи се или проблемите ти ще стартират незабавно и нямаш визия какъв брой ще бъдат съществени. С три удивителни ", акцентира Каримански.

Тошко Йорданов дефинира опасността като " мутренски метод, който припомня за отминали времена ". Индиректно загатна с реторични въпроси от кое място може да идва опасността.

" Знаете кои стоят от едната страна на кандидатурата на Българска народна банка. Пак споделям, злоупотребявам леко с реторичен въпрос. От другата страна е господин Каримански. Самата обстановка, че за един естествен пост в страната, който не е обвързван с публични поръчки и такива неща и кой знае какво има в Българска народна банка. И тук е другият въпрос, който би трябвало да зададем - за какво се употребяват мутренски способи и мутри. Всички сте задоволително умни, с цел да си получите отговора без да се постанова да го споделям на глас ", съобщи Йорданов.



Премиерът Кирил Петков сподели, че е разпоредил цялостна инспекция на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Според него този вид закани са неприемливи към който и да било. Нарече парадокс намека, че опасността може да идват от хора, подкрепящи Андрей Гюров.

" Със сигурност са мутренски похвати, който го е направил. Въпросът е кои са мутрите, които са го изпратили това нещо. Пълен парадокс е да се каже, че по някакъв метод идва от другия претендент - това е безусловно невероятно. Въпросът е кой се пробва да направи тази провокация. Някой я прави преднамерено в този миг. Но ние ще разберем ", сподели министър председателят.

Христо Иванов от " Демократична България " призна, че е видно напрежението в обединението и предложи решение за шеф на Българска народна банка.

" Призивът ми е двете кандидатури да бъдат оттеглени и да се стартира начисто диалогът за това да се откри кандидатура, която да може да сплоти управлаващото болшинство и да се употребява с обединената поддръжка на целия парламент ", сподели Иванов.

Предложението обаче към този момент не среща схващане от другите партии в обединението.

" Политическа партия има претендент за Българска народна банка, той се споделя Андрей Гюров, извънредно заслужен и първокласен претендент, който няма да бъде отдръпнат ", съобщи Михал Камбарев от ПГ на " Продължаваме промяната ".

" По отношение на това дали ще го откаже от конкуренцията (Любомир Каримански - б.р) - няма да го откаже от конкуренцията ", безапелационен е Станислав Балабанов от " ИТН ".

" Това е въпрос,който сега не разясняваме ", бе сбит Иван Ченчев от " Българска социалистическа партия за България ".



От всички парламентарни групи дефинираха заканите като неприемливи. Премиерът Кирил Петков разгласи, че е разпоредил на Министерство на вътрешните работи и ДАНС цялостна инспекция. По-късно през днешния ден стана ясно, че полицията е открила СИМ картата, от която е изпратено заплашителното известие. Картата е записана на името на румънски жител с букви L.T., който е влезнал в страната на 1 април.



Изяснен е и неговият обединен цивилен номер. Мъжът е напуснал границите на България на 7 април. Картата е била задействана за 15 минути през вчерашния ден, след което е изключена. Установено е и мястото, където е задействана СИМ картата и е изпратено известието. Оперативно-издирвателните дейности по случая не престават. Стана ясно също, че Софийската районна прокуратура се е самосезирала по този случай.

" И е упълномощила инспекция на органите на Министерство на вътрешните работи, които в период от 10 дни следва да показват данни за вероятно осъществено закононарушение ", съобщи Сийка Милева, представител на основния прокурор.

След събиране на информацията, наблюдаващият прокурор ще реши има ли задоволителни данни за осъществено закононарушение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР