Депутатът е с повдигнато обвинение за търговия с влияние -

...
Депутатът е с повдигнато обвинение за търговия с влияние -
Коментари Харесай

200 000 лева кеш поискал Джейхан Ибрямов, за да упражни влияние в МО

Депутатът е с повдигнато обвиняване за търговия с въздействие - закононарушение по член 304б, алинея 1, прочие 1 и прочие 2 Наказателен кодекс, за което го грозят над 5 година затвор
200 000 лв. кеш е изискал депутатът от АПС, с цел да упражни въздействие при взимане на решение от длъжностни лица от Министерство на защитата във връзка със службата им.

На 25 септември т.г. изискал 200 000 лева, а на 2 октомври - приел 100 000 лева, от един и същи човек - Мирослав Тодоров.

Това е записано  в заявката на прокуратурата до Народното събрание, с което се желае събаряне на имунитета на близкия до доктор Ахмед Доган народен представител.

В решението на ръководителя на Народното събрание Рая  Назарян, публикувано от парламентарния пресцентър, се показва, че съгласно прокуратурата Ибрямов на два пъти е " изискал и приел подарък, който не му се следва, с цел да упражни влияние при взимане на решение от длъжностни лица от Министерството на защитата във връзка със службата им ".

На 25 септември т.г. е изискал 200 000 лева, а на 2 октомври - е получил 100 000 лева от един и същи човек - Мирослав Тодоров.

Припомняме: Мирослав Тодоров е част от ОПГ за източване на Данък добавена стойност посредством кухи компании, по които през лятото бе засечен и Ибрямов. Тогава проверяващите откриха, че Мирослав Тодоров е лицето, което е изтеглило „ на каса “  сумата от 58 млн. лева от сметките на две сдружения – „ Ангелс комп “ ЕООД и „ Сетсторм “ ЕООД, които са играели ролята на така наречен „ изчезнал търговец “.

Тогава бе иззет и джип на Джейхан Ибрямов, който е благосъстоятелност на една от компаниите от незаконната скица. Ибрямов отхвърляше пред медиите да познава както Мирослав Тодоров, по този начин и всички арестувани тогава.

Сега обаче излиза наяве, че Джейхан Ибрямов освен доста добре познава Мирослав Тодоров, само че точно от него желае крупната сума.

Имрямов беше арестуван нощес при взаимна акция на ГДБОП и КПК. Държавното обвиняване е било известено за нея едвам тази заран.

В него е имало белязани пари - 100 000 лева, както споделиха тази заран пред Епицентър. Бг източници от следствието. Сумата му е била предадена от същия Тодоров, който преди този момент е уведомил антимафиотите.

През цялото време от лятото насам Ибрямов е бил под всевъзможен тип наблюдаване. По делото е имало приложени СРС-та против Ибрямов - подслушани телефонни диалози с неговия глас, по описа на нашите източници. 

По-късно и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов изиска от ЦИК и от ръководителя на Народното събрание Рая Назарян събаряне на имунитета на Ибрямов за започване на следствие против него.

Той е с повдигнато обвиняване за търговия с въздействие - закононарушение по член 304б, алинея 1, прочие 1 и прочие 2 Наказателен кодекс, за което го грозят над 5 години затвор

В позиция, публикувана до медиите, от пресцентъра на Народното събрание се споделя:

" Днес, 3.10.2024 година, в 17:53 часа в деловодството на Народното събрание беше получено искане от и. ф. главен прокурор на съображение член 70 от Конституцията на Република България до ръководителя на Народното събрание Рая Назарян по отношение на позволение за привличане като обвинен и задържане на народния представител Джейхан Ибрямов.

Въз основа на отговорностите си по Конституцията на Република България и Правилника за организацията и активността на Народното събрание, ръководителят на Народното събрание позволява свалянето на имунитета на Джейхан Ибрямов.
Искането от основния прокурор е заведено в деловодството на Народното събрание и всички народни представители могат да се срещнат с него. "

Публикувано е и цялото позволение за започване на наказателно следствие против депутата - можете да го видите 

В него написа, че той  " в интервала от 25.09.2024 година до 02.10.2024 година в гр. София изискал и приел подарък, който не му се следва, с цел да упражни влияние при взимане на решение от длъжностни лица от Министерството на защитата, във връзка със службата им, като на 25.09.2024 година в гр. София, в региона на постройката на 91-ва Немска езикова гимназия „ Проф. Константин Гълъбов ", изискал от Мирослав Валентинов Тодоров подарък – паричната сума от 200 000 лева, който не му се следва, за да упражни въздействие при взимане на решение от длъжностни лица от МО, във връзка със службата им, а на 02.10.2024 г. около 19:10 ч. във гр. София, бул. " Ген. Тотлебен " № 36, на паркинга пред магазин „ Кауфланд ", приел от Мирослав Валентинов Тодоров подарък – паричната сума от 100 000 лева, който не му се следва, за да упражни въздействие при взимане на решение от длъжностни лица в МО във връзка със службата им – закононарушение по член 304б, алинея 1, прочие 1 и прочие 2 Наказателен кодекс.

В настояването се твърди, че доказателственият материал в поддръжка на горното, разкрива признаците на закононарушение от общ темперамент, характеризиращо се с висока степен на социална заплаха, както и на заплаха Ибрямов да извърши закононарушение, както и да повлияе на очевидци по делото и да попречи по този метод на понататъшното следствие. "

Тезата на прокуратурата се поддържа от свидетелски показания и писмени доказателства:

" Видно е от показаните с стимулираното искане материали по Директива за птиците, че в хода на следствието са разпитани голям брой очевидци, като обрисуваната в стимулирано искане обвинителна теза се поддържа от гласните доказателства, чийто източник е протоколът за разпит на очевидеца Георги Йорданов Йорданов от 03.10.2024 година – на служба специфичен контрольор в КПК. Същият излага елементи по отношение на извършените оперативни мероприятия, както и че са били експлоатирани специфични разследващи средства (СРС), като пресъздава хода на
следствието, както и наличието на информацията добита посредством СРС. На последващо място обвинителната теза се поддържа и от гласните доказателства, чийто източник е протоколът за разпит на очевидеца Мирослав Валентинов Тодоров от 02.10.2024 година, протоколът за разпит на очевидеца Виктор Петров Вътов от 02.10.2024 година, както и протоколът за разпит на свидeтеля от същата дата Петър Тошков.

Отделно от горното обвинителната теза се поддържа и от показаните писмени доказателства, а точно: Протокол за обиск и изземване в неотложни случаи от 02.10.2024 г.; Протокол за освидетелстване (оглед на разположение от 02.10.2024 г.).

От разбора на по този начин показаната с стимулираното искане доказателствена цялост намирам, че към сегашния миг са налице задоволително данни, от които може да бъде направено основателно съмнение, че националният представител Джейхан Хасанов Ибрямов е направил закононарушение с посочената нагоре правна подготовка.

От правна страна, при закононарушението по член 304б, алинея 1, прочие 1 и прочие 2 Наказателен кодекс, се касае за тежко съзнателно престъпление по смисъла на член 93, т. 7 Наказателен кодекс, а точно „ търговия с въздействие ", наказуемо с отнемане от независимост повече от 5 години. "

За задържането на Ибрямов прокуратурата употребява чл.70 от Конституцията, която дава опция на обвиняването единствено да уведоми Народното заседание, респективно ЦИК, а не да се желае от тях позволение, както е в всеобщия случай. За да има следствие и обвиняване обаче, е наложително да се изиска имунитета на съответния народен представител. Такова искане е пратено до Народното събрание, който сега не заседава поради предизборната акция. То е било прегледано и утвърдено от Назарян, която преценя, че настояването да бъде притеглен Ибрямов като обвинен е основателно, защото тезата на прокуратурата се поддържа от свидетелски показания и писмени доказателства. Тя обаче оставя без разглеждане настояването на обвиняването да се даде позволение за задържане на Ибрямов с претекста, че такова позволение от нейна страна в тази ситуация не се изисква.

По-късно довечера стана ясно, че Джейхан Ибрямов, народен представител от АПС, е арестуван за 72 часа под стража, откакто снеха и двата му имунитета - на настоящ народен представител и на кандидат-депутат.

47-годишният Джейхан Ибрямов е в листите на Алианс за права и свободи на Ахмед Доган, като минава за един от най-приближените до почетния ръководител на Движение за права и свободи. Депутат в осем следващи Народното събрание.

В края на август бе иззет негов джип, който му е бил възложен от компания, разследвана от Национална агенция за приходите и ГДБОП за измами с Данък добавена стойност в размер на над 11 млн. лева при зърнени покупко-продажби.

Снощната акция е част тъкмо от това произвеждане.

Ето целия текст, с който Рая Назарян дава позволение за събаряне имунитета на Джейхан Ибрямов*

РАЗРЕШЕНИЕ 
ЗА ВЪЗБУЖДАНЕ НА НАКАЗАТЕЛНО ПРЕСЛЕДВАНЕ 
СРЕЩУ НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ

Процедурата за актуалното позволение, е по член 136, алинея 6 по отношение на алинея 3 от ПОДНС на 50-ото Народно заседание. Председателят на 50-ото Народно заседание на Република България е сезиран с стимулирано искане от и.ф. основен прокурор на Република България, с което се желае позволение за възбуждане на наказателно гонене против народния представител Джейхан Ибрямов. Към настояването са приложени следните материали:

- Предложение от Ивайло Петров – прокурор при СГП до и. ф. основен прокурор на Република България;
- Заверено копие на Директива за птиците № КПК-ДП-199/2024 година по разказа на КПК;
Решение № 3482-НС/14.06.2024 година на ЦИК;
- Заповед № РД-07-1032 от 02.10.2024 година на и. ф. основен прокурор на Република България (заверено копие).

Във връзка с актуалната процедура, се постанова да се уточни, че въпреки наредбата на член 136, алинея 6, ПОДНС цифрово да препраща към наредбата на член 39, алинея 2 от ПОДНС, която приказва за „ почивка на Народно събрание “, законодателят употребява изразът „ когато Народното събрание не заседава “, с каквато догадка се занимава наредбата на член 39, алинея 5 от ПОДНС, което значи, че в съответната догадка, сред ваканцията на Народното събрание, за която приказва член 39, алинея 2 и хипотезата на член 39, алинея 5, съществува еднаквост. Ето за какво произнасянето по направеното искане следва да бъде осъществено посредством приложение на член 136, алинея 6 от ПОДНС – с позволение на ръководителя на Народното събрание, което да се внесе за утвърждение от народните представители на първото допустимо съвещание.

В стимулираното искане се сочи, че Софийската градска прокуратура реализира управление и контрол по Директива за птиците № КПК-ДП-199/2024 година по разказа на КПК, прочие пр. № 18042/2024 година по разказа на СГП. Сочи се, че досъдебното произвеждане е формирано на 2 октомври 2024 година на съображение член 212, алинея 2 Наказателно-процесуален кодекс, с първото деяние по следствието (обиск), за закононарушение по член 304б, алинея 1 Наказателен кодекс. Твърди се, че причинител на действието е националният представител в 50-ото Народно събрание Джейхан Хасанов Ибрямов. Твърди се още, че в хода на следствието са осъществени персонален обиск на лицето, освидетелстване, претърсвания и изземвания на разнообразни адреси, че са извършени разпити на очевидци и са приобщени писмени доказателства. Въз основа на това, наблюдаващият прокурор от СГП е решил, че събраните досега доказателства са задоволителни по смисъла на член 219, ал 1 Наказателно-процесуален кодекс за  привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвиняване по отношение на народния представител Джейхан Ибрямов за това, че:

В интервала от 25.09.2024 година до 02.10.2024 година в гр. София изискал и приел подарък, който не му се следва, с цел да упражни въздействие при взимане на решение от длъжностни лица от Министерството на защитата, във връзка със службата им, като на 25.09.2024 година в гр. София, в региона на постройката на 91-ва Немска езикова гимназия „ Проф. Константин Гълъбов “, поискал от... подарък – паричната сума от 200 000 лева, който не му се следва, с цел да упражни въздействие при взимане на решение от длъжностни лица от МО, във връзка със службата им, а на 02.10.2024 година към 19:10 ч. във гр. София, бул. “Ген. Тотлебен “ № 36, на паркинга пред магазин „ Кауфланд “, приел от... подарък – паричната сума от 100 000 лева, който не му се следва, с цел да упражни въздействие при взимане на решение от длъжностни лица в МО във връзка със службата им – закононарушение по член 304б, алинея 1, прочие 1 и прочие 2 Наказателен кодекс.

В настояването се твърди, че доказателственият материал в поддръжка на горното, разкрива признаците на закононарушение от общ темперамент, характеризиращо се с висока степен на социална заплаха, както и на заплаха Ибрямов да извърши закононарушение, както и да повлияе на очевидци по делото и да попречи по този метод на по-нататъшното следствие.

С оглед на изложеното и. ф. основен прокурор на Република България предлага на ръководителя на 50-ото Народно събрание да даде позволение за:

Привличане, като обвинен на Джейхан Хасанов Ибрямов – депутат в 50-ото Народно заседание по посоченото нагоре обвиняване, и
За задържане на Джейхан Хасанов Ибрямов по реда на член 64 Наказателно-процесуален кодекс.

Искането е импортирано в деловодството на Народното събрание по планувания от закона и Конституцията на Република България ред и в планувания за това от закона период. 

Разгледано всъщност, настояването е основателно. Това е по този начин по следните съображения:

Съгласно член 136, алинея 3 от ПОДНС, в актуалната процедура следва да бъде преценено дали показаните с стимулираното искане данни са задоволителни, с цел да обосноват формиране на досъдебно произвеждане против народния представител Джейхан Ибрямов. Съгласно субсидиарно използваната в съответния случай наредба на член 211, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс задоволително данни за формиране на досъдебно произвеждане са налице, когато може да се направи основателно съмнение, че е осъществено закононарушение. При това, според наредбата на алинея 2, не са нужни данни, от които могат да се създадат заключения, както по отношение на съответни лица, по този начин и по отношение на правната подготовка на вероятно осъщественото незаконно действие. Тоест, за потребностите на актуалната процедура, не следва да се преценя дали показаните с стимулираното искане данни са годни да обосноват неоправдателна присъда за осъществено закононарушение, а единствено дали на този стадий са задоволителни, с цел да може да се направи въз основа на тях основателно съмнение за това. 
В съответния случай би трябвало да бъде осъществена преценка доколко показаните материали обосновават съмнение, че националният представител Джейхан Ибрямов е направил със свое персонално действие закононарушение по смисъла на Наказателен кодекс или е взел участие с такова действие в осъществяването му. При това би трябвало да се касае за закононарушение от общ темперамент. 

 

Видно е от показаните с стимулираното искане материали по Директива за птиците, че в хода на следствието са разпитани голям брой очевидци, като обрисуваната в стимулирано искане обвинителна теза се поддържа от гласните доказателства, чийто източник е протоколът за разпит на очевидеца... от 03.10.2024 година –...

... На последващо място обвинителната теза се поддържа и от гласните доказателства, чийто източник е протоколът за разпит на очевидеца... от 02.10.2024 година, протоколът за разпит на очевидеца... от 02.10.2024 година, както и протоколът за разпит на свидeтеля от същата дата...

Отделно от горното обвинителната теза се поддържа и от показаните писмени доказателства, а точно: Протокол за обиск и изземване в неотложни случаи от 02.10.2024 г.; Протокол за освидетелстване (оглед на разположение от 02.10.2024 г.). 

От разбора на по този начин показаната с стимулираното искане доказателствена цялост намирам, че към сегашния миг са налице задоволително данни, от които може да бъде направено основателно съмнение, че националният представител Джейхан Хасанов Ибрямов е направил закононарушение с посочената нагоре правна подготовка. 

От правна страна, при закононарушението по член 304б, алинея 1, прочие 1 и прочие 2 Наказателен кодекс, се касае за тежко съзнателно закононарушение по смисъла на член 93, т. 7 Наказателен кодекс, а точно „ търговия с въздействие “, наказуемо с отнемане от независимост повече от 5 години. С оглед изложеното, настояването на и. ф. основен прокурор на Република България за позволение за привличане, като обвинен на народния представител от 50-ото Народно заседание Джейхан Ибрямов, се явява основателно и следва да бъде почетено.
С оглед направеното искане за предоставяне на позволение за задържане на Джейхан Ибрямов, с цел да бъде импортирано искане до съответния първоинстанционен съд по реда на член 64 Наказателно-процесуален кодекс, следва да се уточни, че съгласно изложеното в самото искане, Директива за птиците е формирано на съображение член 212, алинея 2 Наказателно-процесуален кодекс, т. е. при необходимост, с първото деяние по следствието (обиск) на Джейхан Ибрямов, заради което и на съображение член 136, алинея 2 ПОДНС, позволение за внасянето на предложение до съответния първоинстанционен съд за задържането му по реда на член 64 Наказателно-процесуален кодекс от ръководителя на Народното събрание не се изисква.

Водим от горното:

1. Разрешавам възбуждането на наказателно произвеждане и привличане в качеството на обвинен на Джейхан Хасанов Ибрямов, ЕГН... – депутат в 50-ото Народно събрание по Директива за птиците № КПК-ДП-199/2024 година по разказа на КПК, прочие пр. № 18042/2024 година по разказа на СГП.

2. Оставям без разглеждане настояването за даване на позволение за внасянето на искане по реда на член 64 от Наказателно-процесуален кодекс по отношение на Джейхан Хасанов Ибрямов, ЕГН... – депутат в 50-ото Народно събрание.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ:

Рая Назарян

 

* Заличените персонални данни са заместени с многоточия
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР