Депутатът бизнесмен Делян Пеевски стана член на парламентарната комисия по

...
Депутатът бизнесмен Делян Пеевски стана член на парламентарната комисия по
Коментари Харесай

С подкрепата на ГЕРБ и ИТН: Пеевски ще работи по Конституцията

Депутатът предприемач Делян Пеевски стана член на парламентарната комисия по конституционни въпроси. Това изиска неговата партия, като за задачата различен народен представител от придвижването - Гюнер Ахмед, му отстъпи мястото си в същата комисия.
Така най-важната фигура на Движение за права и свободи влезе в комисията, от която се чака да измисли промяната в главния закон - главният приоритет на новата съдружна власт на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Вчера Пеевски и партийният му водач Мустафа Карадайъ поддържаха кабинета " Дянков/Габриел " точно с аргумента, че го вършат, с цел да се организира конституционната промяна, която би трябвало да преструктурира правосъдната власт и да ограничи служебните държавни управления.
Те твърдяха, че това не значи, че застават зад новото държавно управление. А ръководещите непрекъснато декларират, че не се търсили помощта на Движение за права и свободи за кабинета си. Новоизбраният правосъден министър Атанас Славов обаче недвусмислено съобщи през вчерашния ден: " Единственият късмет този парламент да оцелее политически и държавното управление да остане на власт е да се извърши конституционна промяна. "
За промяната в конституционната комисия поддръжката си дадоха, с изключение на съпартийците на Пеевски, също ГЕРБ-СДС и Има Такъв Народ - общо 109 депутати. Против и въздържали се
бяха 67 парламентаристи от ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и един от ГЕРБ-СДС. " Възраждане ", която старателно подиграваше десницата и я обвиняваше в съглашателство с Движение за права и свободи, въобще не се включи в гласуването. Това даде съображение на депутатите от ПП-ДБ да обвинят националистите, че в действителност скрито поддържат кандидатурата на Пеевски.
В дебата към решението се прояви най-много " Възраждане ". Зам.-шефът на партията Цончо Ганев подмина безмълвно ролята на герберите в цялата история, само че яростно атакува ПП-ДБ, че са сключили " брак по сметка " с Движение за права и свободи за парламентарна поддръжка. " Съвсем естествено е да платите първата цена. Тепърва ще имате да плащате ", предизвести той десните. А съпартиецът му Петър Петров присмехулно помоли десницата да съобщи на националистите протестните си плакати, които преди време са употребявали против ГЕРБ, тъй като в този момент на тях им трябват, с цел да смъкват новото държавно управление.
Тошко Йорданов от Има Такъв Народ разяснява предлагането ехидно, въпреки че самичък твърдеше, че ще се постарае да не приказва по този начин. Той прикани „ Възраждане “ да поддържа промяната в конституционната комисия. „ Представете си хубостта на момента – в една комисия Христо Иванов и Делян Пеевски... Няма да се постанова Христо Иванов да върви с водно колело до Росенец “, сподели Йорданов с подигравка. Така сподели, че не знае, че Иванов в действителност не взе участие в тази комисия.
Репликира го лидерът на герберските депутати Десислава Атанасова. Също с подигравка, тя го поздрави, че е минал през катарзис. След това напомни, че в 46-ото Народно заседание Има Такъв Народ е попречила на депутати от ГЕРБ-СДС да влязат в парламентарните комисии тогава. И похвали Йорданов, че се отказал от ролята на честен съдник. Сценаристът й отвърна, че с сътрудниците му тогава възпрели хора, които биели деца на митинги.
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов разгласи, че десницата няма да поддържа номинацията на Пеевски и изясни претекстовете си с пространна тирада. Той уточни, че излизането от рецесията изисква справяне с корупцията и беззаконието, а за това е належащо да се предоговорят изискванията, по които работи властта. По думите му, инструментът на тази смяна е точно конституционната комисия. Според Иванов тя не трябва да се политизира с присъединяване на политически водачи, а да бъде оптимално експертна по състав. В същото време, смяната в Конституцията изисква доста необятен публичен консенсус, като за задачата десницата ще договаря с Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и даже " Възраждне ". Това обаче, счита Иванов, би трябвало да стане по този начин, че да не се основат съмнения измежду жителите за подмолна договорка. Именно това, заключи той, не разрешава на неговата парламентарна група да избере Пеевски в комисията.
Самият претендент не пророни нито дума по време на разгорещения спор. Партията му също не се включи по никакъв метод.
Почти незабавно след гласуването съвещанието на Народното събрание беше принудително прекратено за следващ път. Проблемът още веднъж пристигна от " Възраждане " - на трибуната излезе депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков, с цел да изясни за какво гласоподава срещу Пеевски, и националистите го заградиха, с цел да му попречат да приказва. Така Костадин Костадинов и хораа му се бяха зарекли да вършат всякога, когато Божанков или сътрудника му Манол Пейков опитат да приказват от трибуната. Председателят на Народното събрание Росен Желязков, поучил се от баталните подиуми предния път, небрежно прекъсна съвещанието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg