Депутат обяви кога ще бъде сменен главния прокурор и ще

...
Депутат обяви кога ще бъде сменен главния прокурор и ще
Коментари Харесай

Атанас Славов, ДБ: Догодина ще има промяна на върха в прокуратурата и във ВСС

Депутат разгласи по кое време ще бъде заменен основния прокурор и ще настъпят промени във Висш съдебен съвет.

Следващата година ще има смяна на върха в прокуратурата и във Висш съдебен съвет. Очаквам да има ново искане за премахване на основния прокурор от страна на новия правосъден министър Надежда Йорданова. Нужен е нов избор на Висш съдебен съвет. Най-късно другата есен ще има различен състав на Висш съдебен съвет, само че не можем да чакаме толкоз, тъй като той задоволително се дискредитира.

Това съобщи в студиото на предаването " Офанзива " по NOVA NEWS Атанас Славов, народен представител от " Демократична България ". По думите му двама членове липсват, което слага под въпрос легитимността на Висшия правосъден съвет. Той се надява Галина Захарова да бъде определена за ръководител на Върховен касационен съд. " Тя е неоспорим експерт. Ако са желали, да са излъчили други кандидатури ", сподели Славов. И добави, че би трябвало да се резервира магистратския статут на членовете на Висш съдебен съвет, а е нужна и смяна във вземането на решения с двойни болшинства.

" Трябва да може да се регистрира волята на съдиите, директно определени от съдии, когато се вземат кадрови решения. Необходима е смяна на квотите - политическа и гражданска във Висш съдебен съвет. Затова обаче е нужна конституционна смяна. До 6 месеца ще имаме съответни хрумвания за промени в Конституцията ", разкри той. И разясни, че визията на " Демократична България " е в прокуратурата да има приети експерти от другите юридически специалности и научните среди.

По тематиката за надзора на законността Славов разяснява, че прокуратурата не трябва да се меси във всевъзможни процедури и да се дават наставления на органи. " Правомощията би трябвало да бъде стеснени до протестиране на незаконен акт ", акцентира депутатът, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР