Депутат иска мерки срещу нерегламентиран улов на бяла мида Има

...
Депутат иска мерки срещу нерегламентиран улов на бяла мида Има
Коментари Харесай

Депутат алармира: Да се затегне контролът върху улова на бяла мида в морето

Депутат желае ограничения против нерегламентиран улов на бяла мида Има доста сигнали за нерегламентиран улов на бяла мида в Черно море. Дъното се разорава посредством тралиращи и драгиращи средства, вакуумни помпи и уреди. Тези начини са неразрешени от Закона за рибарството и аквакултурите. Това заяви в изявление за Дарик ръководителят на парламентарната комисия по околна среда и води Ивелина Василева.

Тя уточни, че Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури би трябвало да увеличи контрола, в противоположен случай България може да последва ориста на други страни, където поради бракониерство -  наличието на бяла мида е лимитирано.

Чужд тип рак влезнал у нас, заплашва локалните типове (СНИМКА)

Бялата мида не е предпазен тип по смисъла на екологичното законодателство, само че пък техниките, които се употребяват, основават опасности за екосистемата, тъй като дъното се разорава и по този начин се влияе върху цялата екосистема - унищожават се водните организми, изясни Василева. Тя уточни, че законът позволява единствено и само изземане на бяла мида по ръчен прийом, а се оказва, че се ползват и непозволени способи.

Все по-малко риба в Черно море поради преулов и замърсяване
 
 Председателят на Парламентарната комисия по околна среда и води Ивелина Василева
Бившият екоминистър е безапелационна, че е належащо да се ускори контролът. Според нея би трябвало да се потърси съдействието и на научните среди - на Института по рибни запаси, на Института по окаенология, които могат да дадат своите рекомендации за това по какъв метод да се подхожда.

Доста притеснително е това, което имаме като информация в статистически проект - количествата конфискувана бяла мида в Черно море годишно порастват лавинообразно, което е предпоставено от търсене на пазара в интернационален проект, посочи Василева.

В Черно море идват океански " пришълци ", внедряват се в екосистемата

Не ми се желае да се стигне до обстановка, в която се изпаднали други страни - при разхвърлян и безотговорен улов действително съществуването на този тип в техните територии към този момент е мощно лимитирано, акцентира ръководителят на комисията по околна среда и води в Народно събрание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР