Депозтите на граждани и фирими в българската банкова система минаха

...
Депозтите на граждани и фирими в българската банкова система минаха
Коментари Харесай

Депозитите минаха 100 млрд. лева

Депозтите на жители и фирими в българската банкова система минаха границата от 100 милиарда лв. за първи път. Това излиза наяве от данните на Българската национална банка към края на месец септември тази година.

Депозитите на неправителствения бранш записват нарастване от 841 млн. лв. през септември, което възлиза на растеж от близо 1% на месечна база. Така към края на деветия месец на тази година, общата сума на депозитите в България доближава 100.3 милиарда лв.. Увеличението на годишна база възлиза на 11.8%, което е леко закъснение по отношение на годишния растеж, измерен през август (+12%). Сумата на депозитите у нас към този момент възлиза на 78.1% от брутния вътрешен артикул на България.

Депозитите на семействата възлизат на 64.508 милиарда лева (50.2% от БВП) в края на септември 2021 година. Те се усилват с 10.9% по отношение на същия месец на 2020 година (10.9% годишен растеж през август 2021 година).

Депозитите на компаниите доближават 31.609 милиарда лева (24.6% от БВП) в края на септември 2021 година. В съпоставяне със същия месец на 2020 година те се усилват с 10.8% (13.5% годишно покачване през август 2021 година). Депозитите на финансовите предприятия нарастват с 36.3% на годишна база през септември 2021 година (18.3% годишно покачване през август 2021 г.) и в края на месеца доближават 4.218 милиарда лева (3.3% от БВП).

„ В изискванията на продължаващо повишаване на заплатите в прогнозния небосвод чакаме депозитите в банковата система да продължат да нарастват със относително високи темпове, само че да следват плавна наклонност към закъснение. ”, показват от Българска народна банка в най-новата си макроикономическа прогноза, настояща за за третото тримесечие на тази година.

„ Част от спомагателния приход на семействата се чака да бъде употребен за увеличение на частното ползване или да се поддържа от семействата под формата на пари в брой. Намаляването на несигурността, несъмнено от допускането за преодоляване на пандемията от COVID-19, ще способства за последователното ограничение на спестяванията с защитен претекст. ”, прибавят от Българска народна банка.

 

*Неправителственият бранш обгръща бранш Нефинансови предприятия, финансови предприятия (сектори Инвестиционни фондове, Финансови медиатори, Финансови спомагатели, Каптивни финансови институции и заемодатели, Застрахователни сдружения и Пенсионни фондове) и бранш Домакинства и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР