Депозитната система е най-бързият път към намаляване на пластмасовите отпадъци

...
Депозитната система е най-бързият път към намаляване на пластмасовите отпадъци
Коментари Харесай

Как да оползотворяваме отпадъците по-добре? Примерът на Латвия



Депозитната система е най-бързият път към понижаване на пластмасовите боклуци в околната среда и по тази причина Европа си е сложила за цел до 2025 година всички страни на Стария континент да събират настрана 77% от пластмасовите бутилки за еднократна приложимост. Процентите би трябвало да станат 90 до 2029 година.

Разходите ни за ръководство на боклука са измежду най-високите като дял от Брутният вътрешен продукт в Европа, а потребителят заплаща три пъти за него - с такса боклук, с продуктова такса за опаковката и с новата евротакса за всеки звук нерециклирана пластмаса.

Депозитната система се счита за най-ефективния метод да се понижат отпадъците в околната среда (до 40% за тези, които попадат в морета и океани). Качеството на събрания материал е по-високо, а методът на събиране допуска по-лесно преработване " бутилка в бутилка. Системата разрешава да се наблюдава цялостният път на всяка бутилка, заради което 90% събираемост тук са в действителност 90%.
 Машината, която сбира пластмасови и стъклени бутилки, както и железни кенчета
Машината, която сбира пластмасови и стъклени бутилки, както и железни кенчета

Опитът на Латвия демонстрира, че депозитната система води и до нараснала просвета на преработване - хората избират да пазарят в магазини, които са част от нея и стартират да събират разделно и други опаковки, например от шампоан. Дори тези, които не схващат особеното наслаждение да предадеш нещо за " вторични първични материали " и да получиш в подмяна дребна сума, няма какво да губят - стига да не разхищават. Най-общо казано - отпадъкът ни излиза по-евтино, когато има цена.

Системата за дейно оползотворяване на отпадъците влиза в действие в Латвия на 1 февруари 2022 година с депозитна такса от 10 цента. В Националния оператор производителите имат дял от над 78%, близо 10 % имат търговците и 12 % - рециклиращи компании.

Това, което прави Латвия по-различна, е амбициозният обсег на страната - това е първата национална депозитна система, която събира общоприети стъклени бутилки за многократна приложимост. Иначе в нея се събират така наречен PET и стъклени бутилки до 3 литра и кенчета до 1 литър от безалкохолни питиета, бира и други ферментирали артикули с алкохолно наличие до 6%. От 2023 година обсегът ще бъде уголемен, като Латвия евентуално ще бъде втората след Финландия с включване на бутилки от по-силен алкохол.
 Процес по делене на отпадъците
Процес по делене на отпадъците

За първите седем месеца през депозитната система са върнати над 120 милиона празни бутилки и кенчета, като към този момент са на разположение 7800 тона спестени излъчвания единствено от стъклени бутилки. Всичко това в страна с под 2 милиона души население.

Още през преходните месеци системата реализира 48% събираемост при заложени 24% и евентуално ще надвиши набелязаните 70% за първата година. До края на 2024 година делът на събраните бутилки би трябвало да доближи 90%, само че в действителност още следващата година ще бъде заложена 89% събираемост.

Нека поговорим и за пари. Първоначалната инвестиция е доста надалеч от спекулациите за стотици млн. евро. Всъщност, сметките демонстрират инвестиция от към 35-40 млн. евро, като 5 млн. евро костват преброителните системи и софтуерът. Инвестицията би трябвало да се върне за 7 години. Системата има 1023 автомата, 168 киоска, 425 общински депозитни станции и 360 пункта в хотели, заведения за хранене и заведения.

Производителите заплащат такса за присъединяване в системата, само че това ги освобождава от таксата " естествени запаси. Търговците би трябвало да поемат отговорност за събирането на бутилките и да отделят скъпа повърхност за автоматите, само че пък систематичният оператор покрива разноските им с 2,1 евроцента за всяка събрана бутилка.
 Пластмасовите боклуци, към този момент разграничени и готови за преработване
Пластмасовите боклуци, към този момент разграничени и готови за преработване

Операторът се финансира от три източника - доходи от продажбата на първични материали за преработване от събраните бутилки; такса за присъединяване в системата от производителите на напитки; депозитни такси от опаковки, които не са върнати. Той няма право да образува облага, заради което на пръв взор наподобява, че в системата е заложен абсурд - колкото повече опаковки се връщат в системата, толкоз повече би трябвало да се усилва таксата за присъединяване, с цел да компенсира понижените доходи от невърнати бутилки.

Най-общо казано депозитната система за потребителите действа по този начин: Всеки човек може да върне своите е бутилки в машина, която се намира в магазина или друго място, където има подложен специфичен пункт за събиране на опаковките. В машините се пускат събраните бутилки, като по-късно човек получава касова записка с депозит, който от време на време надвишава 5 евро. Тези пари могат да се прибавят към покупките ни в магазина или пък да си ги получим в кеш.

По последна информация, депозитната система за събиране на еднократни опаковки, които подлежат на преработване, в България може да бъде въведена най-рано към средата на 2024 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР