Денят в Испания е необичайно дълъг. Обядът започва едва в

...
Денят в Испания е необичайно дълъг. Обядът започва едва в
Коментари Харесай

Испанската сиеста съсипва животи: Ето защо

Денят в Испания е извънредно дълъг. Обядът стартира едвам в два следобяд. Работата постоянно завършва след седем вечерта. А вечерята стартира най-рано в осем и половина. За наслада на някои туристи, искащи да опитат друг метод на живот, доста заведения за хранене затварят много след среднощ, изпращайки личния състав у дома в ранните часове на сутринта.  Но испанската сиеста унищожава животи.

Когато Йоланда Диас, вторият вицепрезидент на Испания и министър на труда и обществената стопанска система, жигосах нощната просвета на страната като „ луда “, тя разгневи испанците

„ Никоя рационална страна не държи заведенията за хранене си отворени до един през нощта “, сподели тя по време на среща на парламентарната група този месец. „ Лудост е да продължаваме да се преструваме и да удължаваме часовете, до момента в който към този момент не знаем какъв брой е часът. “

„ Но ние сме разнообразни “, отвърна кметът на Мадрид Изабел Аюсо в обществената медийна платформа X. Така тя насочи дебата по политически партийни линии. „ Те желаят всички да бъдем пуритани, социалисти “, написа тя, „ Скучни хора, които си стоят вкъщи “.

Въпреки дългия ден, испанците работят малко повече от междинното за Европа

Това са 37,8 часа на седмица съгласно Европейската комисия. Те обаче спят по-малко от множеството си сътрудници от Северна Европа, 7,13 часа на нощ съгласно Картите на публичното здраве.

Испанците не постоянно остават будни толкоз късно, споделя Марта Джункюе от Института за потребление на времето, основан в Барселона, неотдавна съветван от испанското държавно управление, с цел да поправя своите закони за работното време.

„ Испания в този момент е неповторима във връзка с късния час, в който излизаме от работа “, споделя Джункюе. „ Не постоянно е било по този начин. Моите баба и дядо работеха като всички останали. Те ставапа, когато слънцето изгрееше, и спираха да работят, когато залезеше. Сега се стъмва в шест или седем, а ние към момента работим. Това, което пазиме, е правото на време. “

Безсънни сиести

Джункюе споделя, че изместването на времето може да се наблюдава до един човек: Франсиско Франко. Диктаторът, управлявал Испания от 1936 до 1975 година По време на Втората международна война Франко промени часовата зона на Испания, с цел да се приведе в сходство с нейния немски съдружник. Всичко се измести с час напред и от този момент не се е трансформирало.

„ Трябва да сме по същия график като Лисабон или Лондон “, изяснява Джункюе, „ Вместо това през зимата сме по берлинско време, а през лятото сме наедно с Истанбул. “

Какво ще кажете за известната дълга следобедна отмора в Испания, сиестата?

Произлизаща от латински за sexta, 6-ия час след зазоряване, сиестата е обичайната отмора за селскостопанските служащи в Испания, както и в Италия. Обикновено тя е към обяд, тъкмо когато интензивната топлота на средиземноморското слънце стартира да доближава своя връх.

В Испания обаче сиестата стана още по-разпространена в епохата на Франко. Провалящата се стопанска система принуди хората да заемат голям брой работни места, споделя Джункюе.

„ Хората ставаха на разсъмване, с цел да работят от шест до осем часа, да си вземат отмора от два или три часа, с цел да починат, да се хранят и да пътуват до друга работа. След това работете още няколко часа до вечерта. “

На испански сиеста безусловно значи сънливост

Днес обаче по-малко от 18% от испанците постоянно спят през това време, съгласно изследване от 2016 година Повече от 50% от интервюираните споделят, че в никакъв случай не подремват.

И въпреки всичко сиестата, дружно с изместването на часовата зона на Франко, настроиха циркадния часовник на испанската стопанска система до късно през нощта.

Много магазини в Испания затварят за два или три часа следобедна отмора, удължавайки деня на чиновниците и създавайки това, което Джункюе разказва като „ беднотия на времето “.

Най-голяма е тежестта върху дамите в Испания, които поемат по-голямата част от домакинските отговорности и грижите в допълнение към работата. Според Time Use Institute 30% от дамите със фамилии, за които би трябвало да се грижат, страдат от цялостна липса на персонално време.

Това също може да е една от аргументите равнищата на продуктивност в Испания да изостават спрямо други в Европа.

„ Всички индикатори потвърждават, че колкото по-дълго оставате на работа, толкоз по-малко сте продуктивни “, споделя Джункюе. „ Този модел на Испания, който съчетава дълги работни часове – време, прекарано на работното място – както и „ презентизъм “, тази просвета на нужда да бъдете виждани в офиса, плюс неналичието на автономност за избор на часове, значи по-ниска продуктивност. “

От години Испания се бори по какъв начин да поправя вътрешния си часовник. Това е въпрос, който пресича границите на политическите партии. През 2016 година испанският закостенял министър председател Мариано Рахой от Народната партия се опита несполучливо да върне часовника на Испания към междинното време по Гринуич.

Сегашното държавно управление на премиера Педро Санчес от Социалистическата партия се застъпва за по-малко работни часове и повече еластичност. Той също по този начин наложи нарастване на заплатите за тези, които работят сред 22:00 ч. до 6 часа сутринта.

Това оказва огромно въздействие върху услугите и туристическата промишленост в Испания, изключително вечерята до късно

В неотдавнашния четвъртък в известния квартал Ел Кармен във Валенсия в 20:30 по-малко от една трета от масите за тераца бяха заети. Два часа по-късно обаче ще имате шанса да намерите празно място измежду масите с тапас и бутилки риоха и руеда.

В Испания тълпата за вечеря не доближава пиков потенциал до след 22:00 часа. споделя ресторантьорът Дани Гарсия. Това значи, че притежателите на заведения за хранене поемат главната тежест на разноските.

„ Разбира се, може да накарате немски и британски туристи да се надяват на вечеря в 18:00, само че локалната навалица не посещава заведенията за хранене преди 22:00 “, споделя той.

Да караш клиентите си да бързат би било върхът на неучтивост и доста неиспанско.

„ Не можете да прибързвате с клиента “, споделя Гарсия. „ Не можете да ги карате да гледат, до момента в който изхвърляте торби с отпадък. Но в случай че закъснеят, тогава плащате повече. Не единствено за заплати, само че и за възнаграждение на личния състав, с цел да вземе такси у дома в два през нощта. “

Испания има дума за задържане на положително ядене: Sobremesa. Буквалният превод е „ над масата “, само че той разказва оня златен миг след прелестно ядене с другари и семейство и вкусване на кафе или дижестив. Особено примамливо е през славно дългите летни дни на Испания.

След среднощ в El Carmen към момента има доста хора, които пълнят терасите. Макар и с по-малко храна, повече бутилки вино, обилие от общ смях и малко спонтанни танци.

Въпреки че политиците може да се борят за работното време, наподобява, че испанските заведения за хранене скоро няма да трансформират навиците си до късно вечерта.

Източник: CNN/Превод: SafeNews 

.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР