Денят се отбелязва, за да се подчертаят постиженията на жените

...
Денят се отбелязва, за да се подчертаят постиженията на жените
Коментари Харесай

Честваме 8 март: Международен ден на жената

Денят се отбелязва, с цел да се подчертаят достиженията на дамите в света без оглед на национални, етнически, езикови, културни, стопански и политически разлики сред тях.

Направи привет с картичка >>>


На 28 февруари 1909 година по предложение на Социалистическата партия на Съединени американски щати е маркиран Национален ден на дамите в Съединени американски щати във връзка стачката на дамите от 1908 година в Ню Йорк за по-добри условия на труд.

На Втората интернационална конференция на дамите социалистки в Копенхаген, Дания (26-27 август 1910) с присъединяване на 100 дами от 17 страни е признато решение да бъде открито отбелязването на интернационален ден на дамата, с цел да се уважи придвижването на дамите за техните права. Тогава не е открит съответен ден.

Като резултат на самодейността от Копенхаген за първи път Международният ден на дамата е маркиран на 19 март 1911 година в Австрия, Германия, Дания и Швейцария, в който се включват повече от 1 млн. души с претенции за изборни права на дамите, както и за правото им на работа и професионално образование.

От 1975 година, оповестена от Организация на обединените нации за Международна година на дамата, денят стартира да се отбелязва на 8 март.

Мотото на деня за 2018 година е: "Да подпомогнем напредъка ", като задачата е да бъдат стимулирани и обединени другари, сътрудници и цели общности да мислят и работят дружно.

Причината за отбелязването на специфичен ден на дамата са многочислените митинги за възстановяване на изискванията на труд, подбудени от бурната индустриализация при започване на 20-ти век.

За учредител на този празник се счита германката Клара Цеткин. На интернационалната конференция на дамите социалисти в Копенхаген на 27 август 1910 година Клара Цеткин предлага да се празнува ден на дамата.

Клара Цеткин е известна с битката си за икономическа самостоятелност на работещите дами. Обявява се за еднообразно право на възнаграждение с това на мъжете, за идентична работа, за държавно и детско обслужване.

Бори се за идеята за възстановяване на ролята на дамата в фамилията. Според нея дамата не би трябвало да бъде единствено стопанка и майка, а бракът би трябвало да бъде обединяване на равноправни сътрудници, които са виновни взаимно за възпитанието на децата.

Именно по концепция на Клара Цеткин за първи път се празнува Международният ден на дамата през 1911 година

Руската гражданска война от 1917 година стартира с демонстрации на дамите в Русия. На 8-ми март 1917 година работнички от Петроград излизат на митинг против глада, царизма и войната. През 1920 година участнички във Втората интернационална конференция на дамите комунистки оферират 8-ми март да се разгласи като формален неработен ден на дамите в Съветския съюз.

През 20-те години на предишния век празникът се позабравя и честванията поутихват. Но през 60-те години с всеобщото разпространяване на феминизма, още веднъж става известен.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР