Денят на влюбените е избран за кампанията „Един милиард се

...
Денят на влюбените е избран за кампанията „Един милиард се
Коментари Харесай

„Един милиард се изправят” срещу насилието над жени

Денят на влюбените е определен за акцията „ Един милиард се изправят” против насилието над дами. Всяка трета убита жена в България е била жертва на редовно принуждение.

Според статистиката една от всеки три дами в света става жертва на принуждение.

Ако това се наложи към международното население, се получават 1 милиард жертви на насилие”, разяснява в предаването „ Лице в лице” по bTV Марияна Кацарова, правозащитник, публицист и един от водещите специалисти по правата на индивида и отбрана правата на дамите.

„ Проблемът в България е, че не се води пълноценно такава статистика от държавните институции. Повечето акции и начинания са оставени в ръцете на правозащитните организации”, посочи тя.

БХК направи изследване в 7 регионални съдилища и се откри, че в 95% от всички случаи на убийства на дами жертвата е познавала килъра си, сподели още Кацарова.

От 28 регионални центрове у нас 16 нямат освен спешни центрове за дами жертви на принуждение, само че нямат даже услуга – дневен център, който тези дами могат да се извърнат, добави специалистът.

Тя акцентира, че в България не се работи със самите насилници. „ Да сте чували за стратегии, по които да се работи с мъже, които насилват?”, попита Кацарова.

Тя посочи като позитивни признатите от Народното събрание ремонти в Наказателния кодекс.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР