Денят на влюбените - 14 Февруари... Какво знаем за него?

...
Денят на влюбените - 14 Февруари... Какво знаем за него?
Коментари Харесай

Каква е историята на валентинките и празника Свети Валентин

Денят на влюбените - 14 Февруари... Какво знаем за него?

Смята се, че Свети Валентин съществува повече от 16 века, само че празниците на Любовта са известни още от по-ранни времена – от времето на античните езически култури. Например, римляните в средата на февруари са чествали фестивал на еротиката, наименуван Луперкалия, в чест на богинята на любовта Юнона Фебруата.
Разнообразете Свети Валентин тази година!
Всяка година всекидневно се повтарят едни и същи клишета и пазарът е залян от тях. Бъдете изобретателни, вложете малко творчество и персоналната си...
Прочети повече
Празникът има и характерен " провинен " - християнският духовник Валентин. Тази история датира от към 269 година, по това време император Клавдий II ръководи Римската империя. Воюващата римска войска изпитва изострен дефицит на бойци за военни акции и командирът е уверен, че основният зложелател на неговите „ наполеонови “ проекти е бракът, тъй като женен легионер мисли доста по-малко за славата на империята, в сравнение с за това по какъв начин да се храни неговото семейство. И с цел да резервира военния дух у бойците си, императорът издал декрет, забраняващ на легионерите да се женят.

Но бойците не са станали по-малко влюбени заради това. И за тяхно благополучие се появява един мъж, който без да се опасява от имперския яд, стартира скрито да дами легионерите с техните любовници. Това е бил духовник на име Валентин от римския град Терни (Валентин от Терни). Очевидно той е бил същински романтик, защото обичаните му занимания са били да сдобрява скараните, да им оказва помощ да пишат любовни писма и по молба на легионерите, да раздава цветя на дамите на тяхната пристрастеност.

Разбира се, незабавно щом императорът схванал за това, той решил да приключи „ незаконната му активност ”. Валентин е бил наказан на гибел. Трагедията на обстановката се укрепва и от обстоятелството, че самият Валентин е бил влюбен в дъщерята на неговия главорез. Ден преди изтезанието свещеникът написва прощално писмо до момичето, където приказва за любовта си и го подписа с „ Вашият Валентин “. Прочетено е откакто е екзекутиран.

Впоследствие, като християнски страдалец, потърпевш за вярата си, Валентин е канонизиран от Католическата черква. А през 496 година папа Геласий (папа Геласий И) афишира 14 февруари за Свети Валентин.
6 хрумвания за паметен Свети Валентин. Сега е времето да го планирате
Остава единствено към месец до най-романтичния празник и в случай че желаете да го прекарате незабравимо, време е да планирате специфичен 14 февруар...
Прочети повече
От 1969 година, вследствие на промяната на богослужението, Свети Валентин е отстранен от литургичния календар на Католическата черква (заедно с други римски светци, информацията за чийто живот е спорна и недостоверна). Въпреки това, даже преди 1969 година църквата не утвърждава и не поддържа традициите за празнуване на този ден.

Независимо дали е било по този начин или по различен метод, само че е явно, че още тогава е било всекидневно да се пишат любовни бележки на Свети Валентин - „ валентинки “. И на този празник до ден сегашен влюбените обичат да си уреждат сватби и да се женят. Смята се, че това ще бъде ключът към безконечната обич.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР