Денят на траур, обявен в Белград за членовете на въоръжена

...
Денят на траур, обявен в Белград за членовете на въоръжена
Коментари Харесай

Еди Рама: Денят на траур в Белград е най-лошият сигнал от Сърбия

Денят на печал, разгласен в Белград за членовете на въоръжена група, убити след конфликти с косовската полиция след убийството на служител на реда в Косово, е най-лошият сигнал, който Сърбия може да изпрати до района и евроатлантическата общественост, сподели албанският министър председател Еди Рама и прикани Прищина да заобикаля едностранни дейности , написа N1.

В обява в X (бивш Twitter) Рама сподели, че Белград би трябвало да стартира съществено следствие на членовете на " тази незаконна група , техните връзки с трафиканти на оръжие и други лица или формирания, евентуално ангажирани в основаването на въоръжено придвижване в северната част на Косово. "

Вместо това, сподели той, Белград " разпалва пламъците на въоръжен спор , какъвто не е бил от 1999 година насам ".

Това е освен непростимо и недопустимо, само че и би трябвало да бъде изрично наказано с цялата мощ на думите и инструментите, с които евроатлантическата общественост разполага, акцентира албанският министър председател.

Рама сподели, че това е моментът Сърбия ясно и уверено да се разгласи дали желае да стои дружно с Европа и демократичния свят на 21 век или със личната си сянка.
 Сърбите в Косово оповестиха печал за убитите в престрелката край Звечан
Сърбите в Косово оповестиха печал за убитите в престрелката край Звечан

Все още никоя група не е поела отговорност за нападението

" С полезностите и правилата на Европейския съюз (ЕС) и евроатлантическата общественост или с призраците и закононарушенията от нейното безславно минало от 90-те години ", сподели Рама.

Той добави, че Европейски Съюз и Организация на обединените нации също би трябвало да решат дали ще вдигнат демократичната паника на най-високо равнище , с цел да спрат ескалацията на спора в северната част на Косово, който съгласно Рама е навлязъл в най-опасната фаза от 1999 година, или в случай че ще продължат да поддържат разговора за нормализирането на връзките и уговорката на KFOR на същото равнище, което в този момент е изцяло незадоволително.

Затова приканвам огромните другари на Албания и стратегическите съдружници на Западните Балкани - не оставяйте днешните дейности за на следващия ден , сподели Рама.

Той добави, че Косово също би трябвало да намерения съществено и да реши дали желае да продължи по пътя на деяние, настрана от своите другари и съдружници или да работи в сходство и съгласие с евроатлантическата общественост.

Всички други пътища с изключение на този са " път на заблуда с мъчителен край, които отдалечават Косово от главната му цел ", сподели албанският министър председател.
 Съединени американски щати: Атаката в Косово е координирана и комплицирана
Съединени американски щати: Атаката в Косово е координирана и комплицирана

Възможна е спомагателна ескалация поради засиленото геополитическо напрежение на Балканите и намесата на Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР