Денят на Тракия е самочувствието ни на българи, славата на

...
Денят на Тракия е самочувствието ни на българи, славата на
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Денят на Тракия е самочувствието ни на българи, славата на Българската армия и на България

„ Денят на Тракия е самочувствието ни на българи, славата на Българската войска и на България. Денят на Тракия е и реверанс пред хилядите, които починаха, тъй като единствената им „ виновност “ беше, че обичаха родния си край и желаеха да останат там, където са били дедите им. Балканската война е първата война на новата българска страна и тя е освободителна. “

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към участниците в обичайното честване поклонение пред паметника на Одринската епопея в София във връзка Деня на Тракия.

„ Жаждата за независимост и обединяване, за лична страна, за самоопределяне накараха цели български семейства да изпратят синовете и мъжете си да освободят своите братя, да видят Родината обединена. Храбростта на българските войни е нечувана, получава даже признанието на главнокомандващия Одринската цитадела “, уточни в словото си вицепрезидентът.

„ Несправедливи кроежи на Великите сили, които желаеха да получат своя къс от разпадащата се Османска империя, попречиха на България да има границите от Сан Стефано. Затова Балканската война беше война за правдивост, за обич към Родината и любов към събратята “, акцентира Йотова. Тя се разгласи изрично срещу „ нечестивите опити “ да се написа историята по друг метод.

„ Някои стигат до там, да настояват, че Берлинският контракт бил неминуем. Вярвам, че всички ние ще дадем сериозен отпор на тази зараждаща се идеология, която прекатурва българската история през паметта на тези, които паднаха пред Одрин, и на тези, които изгубиха живота си по пътя към България “, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова благодари на Съюза на тракийските сдружения в България за това, че пазят загатна за тези времена.

„ Избледнелите фотоси на вашите предшественици, красивите, само че тъжни тракийски песни описват за трагичната орис на тракийските българи, които и до през днешния ден не са получили своята правдивост. Не желаеме отмъщение, а правдивост. Надяваме се на грамотни политици, същински родолюбци, които да се заемат съществено с този въпрос “, прикани вицепрезидентът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР