Денят на Съединението – 6 септември, е следващият национален празник.

...
Денят на Съединението – 6 септември, е следващият национален празник.
Коментари Харесай

Защо депутатите продължават да си сливат почивните дни, докато ние работим

Денят на Съединението – 6 септември, е идващият народен празник. По закон, препоръчан от Министерски съвет и признат от Народното събрание, почивните дни от тази година не се сливат.

Тази година националният празник се пада в четвъртък, а петък всички държавни чиновници и компании са на работа, написа Флагман.бг.

Така сливането към този момент е невероятно!

Защо обаче това не важи за властта – Народното събрание, в което на работа са 240 депутати и ен на брой техни сътрудници, и редно ли е органът, който приема разпоредбите, да не ги съблюдава.

Още в края на парламентарната сесия на 44-тото Народно заседание в края на юли месец, депутатите гласоподаваха да работят във вторник, 4-ти септември, т.е. да се върнат един ден по-рано на работа, а да почиват в петък – на 7-ми септември, с цел да могат да слеят трите си почивни дни. Доводът, с който това решение беше гласувано с цялостно болшинство, беше, че в Деня на Съединениято някои от тях ще са по празнични меропрития в страната.

Някои депутатите сигурно ще отбележат и ще се покажат пред камерите на 6-ти септември, но  най-вероятно с бързите си коли, елементарно могат да се появят на работа, както всички - елементарни хора на 7-ми септември. Само ще отбележа, че това не е първото обединение на празниците, което депутатите си гласоподават.

Мотивите за спиране на практиката да се сливат почивните дни беше по предложение на бизнеса, поради загубите които търпи, когато цяла България стопира да работи по 3-4 дни. Въпреки че пък имаше опозиция от туристическия отрасъл, който печели при обединение на празниците, защото хората се насочат на отмора. Макар и да имат своето съображение и двете страни, въпросът тук е за какво депутатите не съблюдават разпоредбите, които ни постановат с гласуването си.

Макар и това да не е най-големият проблем на страната, е индикативен образец, че няма по какъв начин хората, които би трябвало да дават образец, да се държат като възпитаници, бягащи от клас.

За страдание, това е показателно и за цялата им работа в Народното събрание – за някои от тях, като Делян Пеевски, всеки парламентарен ден е почивен, за някои – единствено половината дни. 

Но в случай че една власт не стартира да дава образец на обществото от работните си привички, а почива, до момента в който народът работи и то с помощта на признатото от нея решение, няма по какъв начин да има доверие в Народното събрание в парламентарна република България. Това, което през месец демонстрират социологическите изследвания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР