Денят на Русия, отбелязван днес, е сред най-младите държавни празници

...
Денят на Русия, отбелязван днес, е сред най-младите държавни празници
Коментари Харесай

Руснаците отбелязват Деня на Русия

Денят на Русия, отбелязван през днешния ден, е измежду " най-младите " държавни празници в страната. Чества се във връзка събитията от 12 юни 1990 година, когато Конгресът на националните депутати в тогавашната руска република приема декларация за държавния суверенитет на Русия. Година по-късно на същия ден в Руската федерация се състояха първите общонародни избори за президент, припомня " Аргументи и обстоятелства ".

По традиция в градовете на Русия на този ден има национални радостния, концерти и спортни прояви. В Кремъл се връчват държавни награди в сферите на науките и технологиите, литературата и изкуствата, както и за бележити филантропични достижения. А на Червения площад в Москва се провежда церемониален салют, показва вестникът.

" Известия " назовава днешната постсъветска паметна дата " формален празник на стихийния национализъм ", претрупан с " много явен идеологически смисъл ". Надвили комунистическия режим, демократите от първата вълна поведоха политика за десъветизация и в същото време започнаха да основават нова държавно-политическа идеология, митология и символика, се споделя в материала.

Според изданието " възобновяване на териториалната целокупност на страната, икономическият напредък и възраждането на великата (ни) страна будят възторг у популацията, даже измежду най-аполитичните му пластове ". Затова още през " богатото " първо десетилетие на 21-и век в Русия наред с държавния стартира да се образува и така наречен бурен национализъм. Сега той нараства с оглед " укрепването на материалното богатство на популацията, също и на политическите и социално-икономическите триумфи на страната ", твърди всекидневникът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР