Денят на радиото и телевизията е професионален празник в Русия

...
Денят на радиото и телевизията е професионален празник в Русия
Коментари Харесай

7 май - Ден на радиото и телевизията

Денят на радиото и малкия екран е професионален празник в Русия и България. Чества се в Русия като Ден на радиото и в България като Ден на радиото и малкия екран.

Отбелязва се на днешния ден, 7 май. През 1895 година Александър Попов показва своето ново изобретение. Той показва за първи път пред Руското физическо сдружение в Санкт Петербург изобретения от него апарат за предаване и приемане на електрически съмнения на огромни дистанции без проводник. Уредът, който показва Попов, обаче, не е устройство за предаване и приемане. А единствено за приемане. При това неговото главно предопределение, както е демонстрирано, е да потвърди и доказва(и изследва) свойствата на другите железни прахове в ролята им на детектори за съществуване на електромагнитно поле(на радиовълни, или както тогава са наричани електрически талази или " херцови " вълни), а не за комуникация(поне на първата проява на 7 май, нов стил).

Според разнообразни създатели, в края на своята проява той е загатнал и опцията устройството да служи за " сигнализация " (под сигнализация тогава се е разбирало комуникация)след като се откри задоволително мощен източник на лъчение. Необходимо е и да се подчертае, че той употребява скица, която е употребявал Лодж още предната година в Оксфорд. Според Попов, който не крие горния факт, той е усъвършенствал устройството на Лодж. Освен това скица на устройството от тази проява не съществува, има единствено една схема, от която не се ясни връзките. Интересно е, че единствено Русия и България честват подобен ден.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР