Денят на независимостта беше отбелязан с тържествена церемония в София.

...
Денят на независимостта беше отбелязан с тържествена церемония в София.
Коментари Харесай

Румен Христов: Денят на независимостта трябва да стане национален празник!

Денят на независимостта беше маркиран с тържествена гала в София. Кандидати за народни представители от ГЕРБ-СДС дружно с кмета на София Йорданка Фандъкова, ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заместник-кмета по направление „ Култура, обучение, спорт и юношески действия “ Мирослав Боршош, жители и общественици сервираха венци пред Паметника на независимостта в чест на 114-годишнината от оповестяването на Независимостта на България.

„ Честит празник на всички българи! Да са живи и здрави! Смятам, че Денят на независимостта би трябвало да стане народен празник, тъй като това е най-важният ден от новата история на България! Ден, в който ние разгласяваме независимостта, реализирана без капка кръв, приказвам съответно за този ден и за този акт, с помощта на напъните на политици и на дипломати “. Това съобщи по случай празника Румен Христов – лидер на листата на ГЕРБ-СДС за 23 МИР София.

„ Освен това желая да отбележа нещо, което всички софиянци виждат и разясняват. Ние положихме цветя в символ на респект към нашите предшественици на Паметника на независимостта, който е построен единствено преди по-маалко от 20 години. Виждате с какъв размер е, какъв брой е дребен, за разлика от Паметника на руската войска, който се извисява над цяла София и чието място не е там. Аз считам, че ние би трябвало да почитаме нашата история, че България заслужава да почита своите предшественици и своите политици, които са създали доста, с цел да бъдем това, което сме през днешния ден! Така че, дано да помислим в тази посока! “, прикани Румен Христов.

Своята респект пред всички наши предшественици, извоювали Независимостта на България, отдаде и Любомир Талев – претендент за депутат от 24 МИР София.

„ Това, което би трябвало да знаем за този ден е, че след Санстефанския прелиминарен кротичък контракт и Берлинския конгрес България не е самостоятелна страна, а е васално или трибутарно, казано на тогавашния език, княжество на Османската империя. Българският държател е васал на султана. Българската дипломация няма право на независими дейности на интернационалната сцена. България дължи налог на Османската империя. Това спъва значително естественото развиване на младата българска страна, въпреки че още първите български държавни управления се стараят да сведат тази васална взаимозависимост до чиста условност. Но въпреки всичко България не попада през тези години в листата на самостоятелните европейски страни. В този ред на мисли оповестяването на независимостта е една голяма крачка към естественото и пълноценно развиване на българската страна. В вероятност, защото към този момент българското държавно управление може да води лична външна политика, независимостта дава опция за дипломатическата подготовка на войните за избавление на останалите под Османско иго българи в Тракия и Македония. Неслучайно, когато българският държател Фердинанд I приема купата „ цар на българите “, това значи цар на всички българи, освен на тези, които живеят в свободна България, само че и на останалите под непозната власт българи в Добруджа, в Поморавието, в Тракия и Македония. Радостта в Македония измежду македонските българи е голяма и те на всички места се поздравяват с „ Честито царство “, описа от своя страна Любомир Талев.

Той означи още, че независимостта на България е извоювана с доста сполучливо и ловко лавиране от страна на българската дипломация сред двата лагера на Великите сили – Централните сили и Съглашението.

„ Голямата поука в днешния ден е, че България е част от един световен свят и не можем да не се съобразяваме с Великите сили, само че в това време всички ние, нашите държавници, постоянно би трябвало да отстояваме на първо място българския народен интерес, българската самостоятелност и тя да бъде преди всичко в мислите и делата ни “, безапелационен е Любомир Талев.

Сред претендентите за народни представители от ГЕРБ-СДС, които участваха на тържествената гала пред Паметника на независимостта, бе и проф. Асен Балтов.

„ Денят на независимостта е реализиран с помощта на българския дух на политици, просветители и мощното предпочитание на народа за независима и изконна България! Силно се надявам този дух да е жив и през днешния ден и да не разрешаваме на чуждопоклоннически настроения да завладеят страната ни “, акцентира проф. Асен Балтов – претендент за депутат от 23 МИР София.

В програмата на Столична община по случай празника взеха присъединяване Гвардейският внушителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и разбъркан хор „ Света София “ с началник Валентин Бобевски. Водеща бе актрисата Силвия Лулчева.

Слово произнесе доцент доктор Йордан Ефтимов.

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР