Денят на народните будители стана повод за отворено писмо на

...
Денят на народните будители стана повод за отворено писмо на
Коментари Харесай

За Деня на будителите граждани призоваха за защита на човешките права

Денят на националните будители стана мотив за отворено писмо на повече от 200 академични преподаватели и цивилен деятели, които приканват за опозиция против деянията на расизъм, хомофобия и ненавист към другите в българското общество. Писмото е озаглавено: " Няма правова страна без отбрана на човешките права ".

Mediapool разгласява цялостния му текст без редакторска интервенция

" След месеци на многохилядни цивилен митинги, задълбочаваща се пандемична рецесия и продължителна политическа неустойчивост, с паника означаваме редица рискови трендове в българското общество: зачестили случаи на брутално тъпчене на човешките права на етнически малцинства; шумни хомофобски акции; офанзиви против просветителни стратегии и материали, ориентирани към правата на дамите и децата, както и против неправителствени и правозащитни организации; полицейски произвол и принуждение по време на протестите; нападателно налагане на теории на конспирацията, които блокират съществени правозащитни документи.

Затова и в Резолюцията на Европейския парламент от 8 октомври 2020 година по отношение на правилата на правовата страна и главните права в България, наред с поддръжката за митингите, се насочва посланието, че отводът на страна членка да съблюдава главните полезности на Европейския съюз и подписаните контракти визира и заплашва съюза като цяло. В член 15 до 20 се осъждат всички прояви на слово на омразата, дискриминация против хора от ромски генезис, дами, ЛГБТИ лица, лица от други малцинствени групи и търсещи леговище, а също се подлагат на критика препоръчаните законодателни промени против организациите на гражданското общество.

Присъединяваме се към посланията на резолюцията. Настояваме българската страна да поеме своите задължения по повод запазване правата на всеки жител, полезностите на Европейския съюз и подписаните контракти. Призоваваме хората на изкуството и културата, учените, учителите и университетските преподаватели, публицистите, политиците, духовните лица и всеки, чийто глас се чува в обществото, да употребява този глас против вируса на расизма, хомофобията и омразата, и в поддръжка на човешките права.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР