Денят на Котел, свързан с почитта към народните будители, бе

...
Денят на Котел, свързан с почитта към народните будители, бе
Коментари Харесай

С наситена програма и много емоции Котел отбеляза празника си

Денят на Котел, обвързван с почитта към националните будители, бе тържествено маркиран, като стотици поданици и посетители съпреживяха празника посредством забавната му стратегия, наситена със събития. Интересът към празничния денбеше засилен от откриването на дълго чакания Общински медицински център. Там ще се обитава Вътрешно поделение, част от структурата на МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “.

Концертът на братя Аргирови, изложбите в музейните експозиции на Исторически музей – Котел и представянето на документалния филм „ Раковски отвън известното “ I част на сценариста Иван Тренев, допълниха празничното въодушевление в града.

Отдаването на респект към националните будители, духовни водачи на Котел, стартира с тържествена Света литургия в храм „ Св. Св. Петър и Павел “. След нея по традиция се организира тържествената сесия на Общински съвет – Котел. Домакин тази година беше постройката на музейна експозиция „ Котленски възрожденци с Пантеон на Георги Ст. Раковски “. По-късно на пл. „ Възраждане “ бяха издигнати знамената на Република България и на Котел, а празничен привет към присъстващите насочи кметът на Котел Коста Каранашев.

„ Нашият град и личностите, родени в него от времето на българското Възраждане, съумява да даде главната линия на национално-освободителното ни придвижване. Успява да образува и в обществен, и в политически, и в културен проект бъдещето на нашата татковина – България. Всички тези персони, водени от най-големия и най-велик българин – Георги Ст. Раковски, са образеца за подражателство до ден сегашен. Отговорността, която носим в себе си като котленци е да поддържаме тази възрожденска атмосфера и това пламъче на просвещение, оформило българската нематериалност. Ние сме пазителите на този пламък в България. Нашият град е градът, който е дал най-вече на България в културно-исторически проект, по тази причина и ние, в нашето съвремие сме задължени да се отнасяме доста отговорно към проблемите и провокациите, които ни слага актуалния свят “, сподели в приветственото си слово Коста Каранашев.

„ Живеем в бездуховно време, във време без полезности, във време без естествени човешки връзки! Нашето съвремие направи общуването сред хората да се прави главно в обществените мрежи, само че те не построяват персони! Те построяват стъклени хора, с меки характери, които не могат да се оправят с живота “, сподели още градоначалникът. Той се обърна към родителите, бабите и дядовците на младото потомство на Котел и ги прикани да дават образец на наследниците си. Да ги учат на доброта и човечност, да ги образоват по най-хубавия метод, само че да не разчитат единствено на учебната подготовка, само че и на независимата, тъй като, с цел да е просветен един човек, той би трябвало да чете доста! „ Ние като общинска администрация и вие като фамилии и жители би трябвало да насочим своите старания към това младо потомство. То би трябвало да бъде възпитано с полезностите, които ще му разрешат да се трансформира в това, в което са били нашите национални герои “, сподели в умозаключение градоначалникът.

Празничната стратегия продължи с литературно-музикална стратегия на деца от Центъра за поддръжка за личностно развиване – Котел и концерт на братя Аргирови. Дуетът поздрави присъстващите с най-популярните си песни, а доста от хората в публиката припяваха със звездите.

В късния следобяд в музейна експозиция „ Кьорпеева къща “ беше показана изложбата „ Аз съм Българка “ III част на фотографа Радослав Първанов. Той показа пред котленската аудитория сюжети от България, на които участват девойки в български носии. Авторът употребява този ярък празник, с цел да разгласи началото на новия си план: „ Аз съм Българка! – Пазителка на дома “. В него присъединяване вземат 11 фолклорни модели, които показват 23 обичайни занимания на българката от предишното, част от които са забравени или несправедливо подценени в забързаното модерно всекидневие. Гости на събитието бяха ръководителят на Общински съвет-Котел Христина Чолакова, заместник-кметът Шериф Куванджъ, общественици и културни деятели от Котел и региона. За тях специфична музикална стратегия показа националната певица Галина Дурмушлийска.

Вечерната стратегия продължи с представянето на документалния филм " Раковски отвън известното " I част на сценариста Иван Тренев. В него създателя показва Георги Раковски, с изключение на като народен воин, само че и като персона със важен дан в международната история. Лентата дава още информация за Раковски, показан като откривател на народопсохолигията и идеолог на концепцията за българския трибагреник. Във кино лентата на Тренев се приказва още и за известните 26 учебни заведения в Индия, носещи името на Раковски, както и за какво през днешния ден е останало единствено едно – това в Делхи.

Празничния ден приключи със заря като край на всички събития свързани с честването.

Поздравителни адреси във връзка празника бяха изпратени до Община Котел, Общински съвет – Котел и жителите от народните представители Десислава Танева и Мария Белова, регионалният шеф на регионална администрация Сливен Минчо Афузов, Национално съдружие на общините в Р. България, Асоциация на българските градове и райони, Национален статистически институт, Районна здравноосигурителна каса – Сливен, кметове на общините Сливен и Стралджа и Синдикат на българските учители.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР