Денят на Конституцията на Република Казахстан е един от официалните

...
Денят на Конституцията на Република Казахстан е един от официалните
Коментари Харесай

30 август - Ден на Конституцията на Република Казахстан

Денят на Конституцията на Република Казахстан е един от формалните празници, който се отбелязва годишно в Казахстан на 30 август. Първата Конституция на самостоятелен Казахстан е призната на 28 януари 1993 година на сесия на Върховния съвет на Казахстан. Конституцията включваше краткосрочни вероятности.

На 30 август 1995 година се организира народен референдум, на който народът на Казахстан утвърждава плана за нова конституция. Това беше един от решаващите моменти по пътя на построяването на самостоятелна страна от Казахстан. За да се одобри настоящия сега текст на Конституцията, беше изследван опитът на доста непознати страни, правилата на образуване на документи в страната бяха взети за основа: по-специално правилото на делене на управляващите, правилото на демокрацията.

В член първи на Конституцията се отбелязва, че " Република Казахстан се утвърждава като демократична, световна, правова и обществена страна, чиито най-високи полезности са индивидът, неговият живот, права и свободи " и " главните правила на активността на републиката са: публично единодушие и политическа непоклатимост, икономическо развиване во богатството на целия народ, Казахстански национализъм, решение на най-важните въпроси на държавния живот посредством демократични способи, в това число гласоподаване на републикански референдум или в Народното събрание ".

Конституцията е благонадежден поръчител за нашата самостоятелност. Основният закон юридически и политически удостоверява уговорката на нашата страна към правилата на демокрацията и върховенството на закона, дефинира дълготрайния курс на развиване на страната. Казахстан е унитарна страна с президентска форма на ръководство. Единственият източник на държавна власт е народът, който я упражнява директно посредством републикански референдум, свободни избори, както и посредством прехвърляне на властта си на държавни органи.

От приемането на Конституцията 6 пъти са правени промени и ремонти през 1998, 2007, 2011, 2017, 2019 и 2022. Последните промени бяха направени по самодейност на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев на 5 юни 2022 година посредством републикански референдум. Измененията имат за цел да затвърдят окончателния преход от " супер президентска " форма на ръководство към президентска република с авторитетен парламент и носещо отговорност държавно управление. Забранява се участието на президента в политически партии по време на неговия мандат.

Важен блок от промени визира сферата на правата на индивида: основаването на Конституционен съд, одобряване на статута на омбудсман на конституционно равнище, цялостната възбрана на смъртното наказване. В обновената конституция е залегнало, че земята, нейните глъбини, флората и фауната принадлежат на хората, а от името на хората правото на благосъстоятелност се упражнява от страната.

Днес Конституцията на Република Казахстан е мощен фактор за консолидиране на обществото по пътя на модернизацията, укрепването на демократичните институции, повишението на благосъстоянието на жителите и влизането в цифрата на 30-те развити страни в света.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР