Денят на жената е ежегодно събитие, което отбелязва постиженията на

...
Денят на жената е ежегодно събитие, което отбелязва постиженията на
Коментари Харесай

Светът чества 8 март - Международния ден на жената

Денят на дамата е годишно събитие, което отбелязва достиженията на дамите и предизвиква напредъка в региона на правата им. Той се корени в социалистическите и работническите придвижвания в Съединени американски щати от началото на 20-и век, когато дамите се борят за по-добри условия на труд и право на глас, се споделя в обзорен материал на Ройтерс.

Първото записано честване е през 1911 година в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, когато над един милион души се събират в поддръжка на правата на дамите.

Оттогава събитието се разраства освен по мярка, само че и по обсег. Фокусът се е разширил до въпроси, вариращи от насилието против дами до равнопоставеността на работното място.

Организацията на обединените народи постоянно е в челните редици на честванията, откакто публично признава Международния ден на дамата през 1977 година. Въпреки това честванията по света нормално са децентрализирани, въпреки че някои страни признават деня за формален празник, в това число Китай, Русия и Уганда.

Темата на Организация на обединените нации тази година е " DigitALL: Иновации и технологии за тъждество сред половете ". Темата акцентира по какъв начин технологиите са от решаващо значение за напредъка в региона на правата, само че възходящата " цифрова бездна " сред половете оказва въздействие върху всичко - от опциите за работа на дамите до сигурността онлайн.

По данни на Организация на обединените нации имащите достъп до интернет дами са с 259 милиона по-малко от мъжете. Освен това дамите са значително незадоволително показани в кариерите в региона на науката, технологиите, инженерството и математиката.

" Привличането на дамите в технологиите води до по-креативни решения и има по-голям капацитет за нововъведения, които дават отговор на потребностите на дамите и предизвикват равенството сред половете ", се споделя на уеб страницата на Организация на обединените нации.

Предишни тематики на Организация на обединените нации са били свързани с изменението на климата, дамите в селските региони и ХИВ/СПИН.

В отчет на Световната здравна организация от 2021 година се показва, че съвсем всяка трета жена в света е подложена на физическо или полово принуждение през живота си - въпрос, който е обвързван с икономическите благоприятни условия на дамите, достъпа до полово обучение и репродуктивните права.

Източник Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !     
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР