Денят на Христовото Рождество е ден на светлина и радост,

...
Денят на Христовото Рождество е ден на светлина и радост,
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: И в дни на нови и тежки изпитания сме застигнати от надеждата

Денят на Христовото Рождество е ден на светлина и наслада, на вяра и очакване, ден за осъзнаване на най-висшето и последно предопределение на индивида: да стане господ по берекет. Ден, в който въпреки и все по този начин заобиколени от болката, страданието и гибелта, ние с религия, непосрамена вяра и богопросветен разум популяризираме живота.

С тези думи и позоваване на Йоан. 8:12 стартира рождественото обръщение на Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който оглави и празничната работа на Бъдни вечер.

В дните и месеците на нови и тежки тествания, които дружно с целия свят и цялото човечество споделяме и ние, още веднъж сме застигнати от единствените по рода си наслада и вяра, изгрели през днешния ден с Рождеството по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос...

Отново ликуващият хор на ангелското войнство възвестява за предивната загадка на боговъплъщението. Отново ние в насладата си бързаме, следвайки мъдреците от Изтока и витлеемските пастири, да сведем глави пред величието на обилно изливащата се над цялото създание неизтощима Божия обич, свидетелствайки, дружно с божествения евангелист, за Всещедрия и Всемилостив наш Бог, Който " толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който има вяра в Него, да не погине, а да има живот безконечен " (Йоан. 3:16).

Пребъдвайки в тази с нищо несравнима наслада заради идването на Божия Син измежду нас, славословейки изгряването на същинската Светлина, " която просветява всеки човек, приближаващ на света " (Йоан. 1:9), ние, призованите свише " рожби на светлината " (Еф. 5:8), имаме богозаповяданата и в действителност апостолска задача и високата отговорност да възвестяваме непрекъснато истината за богочовечеството, за това, че откогато Синът Божи стана поради нас и нашето избавление Син Човечески, ние към този момент не сме сами, тъй като с нас и до нас е Сам Бог и по тази причина повече " ни гибел, нито живот... ни настояще, нито бъдеще... ще може да ни отлъчи от любовта Божия в Христа Иисуса, нашия Господ " (Рим. 8:38-39).

Тази обич, с която Бог непроменяемо ни обгръща, ние усещаме и през днешния ден, дружно със избавителното Божие наличие, и всичко това ни дава сили и убеденост да преодоляваме всяко тестване и всяко прелъщение, с които ежедневно се сблъскваме в земния си живот.

Живеем в свят изпълнен с болежка и страдалчество, който ежедневно е раздиран от междуособни битки и несъгласия и от ден на ден се задъхва в своето обезсърчение заради самоволното си отдалечаване от своя любящ Творец, показва патриарха и припомня, че този свят е сътворен от Бога и е изява на Неговата обич... На същия този свят, който нерядко не помни, че целият е обхванат от Божията обич и че е предназначен към богообщение и богоуподобяване, през днешния ден, в деня на най-категоричната изява на тази Божия обич, ние, правилните на Христовия завет с човечеството, би трябвало още веднъж да напомним, че " Бог стана човек, с цел да може индивидът да стане господ " (св. Атанасий Велики) - а това е нещо, което можем да създадем само, уподобявайки се на Бога и на Неговата безкрайна и безкористна обич към нас. Защото " по това ще познаят всички, че сте Мои възпитаници, в случай че обич имате между тях " (Йоан. 13:35).

Тържеството на живота, което ще бъде дефинитивно засвидетелствано с Възкресението на Христос, стартира през днешния ден: с тайнството, извършващо се във витлеемската пещера, с раждането в нашия свят на Самия Бог, на Този, " посредством Когото всичко е станало " (Символ на вярата, 2)

Светлината, изгряваща през днешния ден с Рождеството на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос, да огрява всички правилни рожби на Православната ни черква, в Родината ни и надалеч от нея, и Неговият мир да бъде с всички нас!

Честито Рождество Христово!

Цялото обръщение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР