Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде

...
Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде
Коментари Харесай

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

Денят на храбростта и празник на Българската войска ще бъде маркиран на 6 май с водосвет на бойните флагове и знамената-светини, отдаване на почести в символ на благодарност към паметта на починалите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на качества от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специфичните интервенции. Проявите във връзка празника са проведени в София и в гарнизони Казанлък, Варна и Пловдив.

Водосветът на бойните флагове и знамената - светини ще стартира в 9.30 ч. пред паметника на Незнайния боец в столицата. Той ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Герасим, свещеник Мелнишки, основен секретар на Светия синод на Българската православна черква. В тържествения обред ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специфичните интервенции с близо 350 военнослужещи. След водосвета президентът и висш главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на защитата в оставка Красимир Каракачанов и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на починалите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния боец. При осъществяването на химна на Република България ще бъдат създадени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните елементи ще преминат в церемониален марш, след което ще се проведат демонстрации на качества с разнообразни видове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили.

Демонстрациите на качества с авиационна техника в небето над София ще стартират в 10.15 ч. с полет на вертолет „ Кугар " с националния байрак. Екипажи от авиобази Крумово от състава на Военновъздушни сили и „ Чайка " от състава на Военноморски сили ще зарадват феновете на авиацията с осъществяване на полети с вертолети „ Кугар ", „ Ми-24 ", „ Бел ", „ Пантер " и „ Долфин ". След тях в разнообразни обединения ще прелетят самолети „ Пилатус ", L-410, „ Спартан ", L-39, Су-25 и МиГ-29. Те ще бъдат пилотирани от военнослужещи от авиобазите в Долна Митрополия, Враждебна, Безмер и Граф Игнатиево от състава на Военновъздушни сили.

Веднага след представянето на военната авиация в столицата в гарнизон Казанлък ще стартират демонстрациите на бойната техника на въоръжение в Сухопътните войски. Началото е в 10.25 ч. в региона на 61-а Стрямска механизирана бригада. Военнослужещи от военните формирования на най-големия тип въоръжени сили ще дефилират с бронирани леки коли с нараснала проходимост „ Мерцедес ", бойни бронирани машини „ Хамър ", бойни бронирани колесни машини „ Guardian " и „ Commando select ", бронетранспортьори БТР-60, 152-милиметрови оръдия-гаубици Д-20 с влекачи „ Татра ", 122 - милиметрови реактивни системи за залпов огън БМ-21 „ Град ", 122-милиметрови самоходни минохвъргачки Б1 - 10 „ Тунджа ", 122-милиметрови самоходни гаубици 2С-1- „ Гвоздика ", бойни машини на пехотата БМП-1, танкове Т-72 и зенитно-ракетни комплекси „ Оса ".

В 10.45 ч. военните самолети ще прелетят над авиобаза Граф Игнатиево.

В 11.05 ч. ще стартират демонстрациите на качества на Военноморски сили с присъединяване на военнослужещи от Морския специфичен разследващ отряд, Морска вертолетна авиобаза „ Чайка " и Флотилия бойни и спомагателни кораби. На Морската гара в гр. Варна ще бъдат следени десант на тактически екипи по въздух и вода, рейдови дейности по брегови обект и бърза евакуация на тактически екипи по въздух и по вода.

Демонстрациите на качества на 6 май ще завършат военните формирования от Съвместното командване на специфичните интервенции. От 11.25 ч. в образователен център „ Црънча " те ще проведат особено разузнаване и ще подхващат дейности за неутрализиране на терористи. Ще бъдат изпълнени парашутни скокове от дребна височина и инфилтрация по способа „ Рапел ".

В 12.00 ч. пред постройката на Администрацията на президента на Република България в столицата ще бъде осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой.

Медиите ще имат опция да проследят всички прояви, с които ще бъде маркиран Денят на храбростта и празника на Българската войска. За да се избегне разпространяването на COVID-19 при скупчване на огромни групи от хора, приканваме тържественият обред в София и демонстрациите на качества на военнослужещите от Българската войска да бъдат следени посредством електронните медии.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР