Денят на големия финал: Франция - Аржентина. И двата отбора

...
Денят на големия финал: Франция - Аржентина. И двата отбора
Коментари Харесай

Денят на големия финал: Всичко говори за победа на Аржентина?

Денят на огромния край: Франция - Аржентина. И двата тима имаха и шанс: Франция с втората дузпа на Англия, Аржентина при наказателните удари с Нидерландия. И с ненапълно инцидентното отпадане на Бразилия и Португалия.

И въпреки всичко главната причина двата тима да са на финала са двата модерни гения на играта Меси и младия Мбапе. При относително тъждество в играчите и играта сред 5-6 тима - те направиха разликата.
И Франция, и Аржентина са били по 2 пъти международни първенци.Днешната среща е шести край за Аржентина и четвърти за Франция.Ако Аржентина загуби, ще се изравни с Германия по брой изгубени финали.
Куриозен миг от историята е, че първият изгубен край на Аржентина е на първото състезание през 1930 г, а изобщо първият мач на международни финали на Аржентина е тогава срещу… Франция (1-0).
Двата тима са от втория младши клас международни първенци с по две трофеи. Много зад колосите първи клас Бразилия (5), Италия и Германия (4). Но пред инцидентните първенци Англия и Испания, които даже не са играли различен край.
Макар да е имало проблясъци в предишното (като третото място на Франция през 1958 г поради голмайстора Жюст Фонтен), в действителност двата тима стават международна големина едвам през 80 те години.

Първо Аржентина печели най-спорната (уговорена) купа вкъщи през 1978 г, само че по-късно геният Марадона я слага като фактор на международната сцена с още една купа и край. А Франция, водена от различен талант - Мишел Платини, губи два паметни полуфинала против могъщата тогава Германия, само че печели европейската купа.

Преди това опитите им да станат ”големи ” удрят на камък.

Всички знаят за Божията ръка на Марадона против Англия през 1986 г, само че доста малко знаят, че в Аржентина считат тази победа за възмездие за различен четвъртфинал с Англия като хазаин 20 години по-рано. Тогава на Англия играта не върви и съдията демонстрира преувеличен червен картон на аржентински състезател, който, тъй като отказал да напусне, е изведен с полиция от терена. А Англия се добира до едно попадение, с цел да продължи към международната купа.

Този съдийски акт е наименуван “грабежът на века ” в Аржентина.

Но освен нашият арбитър Богдан Дочев оказва помощ на Аржентина с “божията ръка ”. И самата Аржентина става за първи път международен първенец след маса съдийски дарове, с цел да се докопа до първата си купа:
измислена дузпа в групите против … Франция;доказано уречен мач с Перу за класиране на финала;куп нарушавания на правилника в ущърб на другия финалист Холандия.
Франция стана международна мощ с помощта на своята школа и всеобщото нахлуване на новите французи във футбола - деца на емигранти от Африка.

След Платини, най-големите им звезди Зидан (1998-2006) и Мбапе (2018-..) са точно такива.

В предишното Франция на два пъти даже пропусна международни шампионати заради… България. За Чили през 1962 и Съединени американски щати 1994, нашият тим ги в профил в квалификациите, а за Аржентина 1978 имаха огромен шанс, когато в паметна подготовка през октомври 1976 г Христо Бонев изпусна дузпа в последните минути и България след това не се класира поради тази дузпа.

Всичко подсказва победа на Аржентина тази вечер. За да бъде коронясан Меси като новия крал на футбола на мястото на берящия душа в болница Пеле. И тъй като французите не са толкоз стимулирани, а и са с огромен брой контузени и заболели.

Но във футбола всичко е допустимо - по тази причина е Царят на спортовете.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР