Денят на благодарността приключи и е време да поговорим сериозно

...
Денят на благодарността приключи и е време да поговорим сериозно
Коментари Харесай

Два дни до Коледа: Рецепта за най-вкусните коледни сладки

Денят на благодарността завърши и е време да поговорим съществено за коледните бисквитки.

Те са неизменима част от коледната софра в доста елементи на света. Хиляди деца оставят паница с вкусни домашни бисквити и топла чаша мляко за положителния дъртак в навечерието на Коледа.

Но како по-хубаво от приготвените вкъщи сладки?

Рецепта: Ултимативният яйчен пунш:

Кестени, печена гъска - какви са обичайните коледни ястия из света:

Почти всяко семейство в Австрия, а и в Германия, има в готварската тетрадка най-малко една рецепта за ванилови сладки, известни като Vanillekipferl. Наближат ли празниците, домакинята запретва ръкави и усърдно подготвя обичайно количество сладки, които прилежно затворени в кутии, се съхраняват до Коледа. Закупени от известна пекарна, или домашно приготвени, ваниловите сладки, а и всички други вкусни дребни сладкиши, са прелестно допълнение към кафето и чая и мечтан подарък сред другари.

Всички сладости, свързани с предколедната подготовка, имат своята любопитна история. Легендата ги свързва още с жертвените хлябове, хвърляни в реката, с цел да се прогонят злите сили и да се защитят душите на умрелите. По-късно почнали да се вършат обичайни коледни хлябове – stollen, които били сладки и съдържали късчета стафиди и сушени плодове. Навремето обаче захар можели да си разрешат единствено заможните фамилии и по тази причина хората всеобщо приготвяли дребни хлебчета, които раздавали за здраве. Именно от тях произлизат и днешните дребни коледни сладки.

Както множеството митове, и тези за произхода на ваниловите сладки, имат няколко версии. По-разпространената ни връща към 17-и век и турската блокада на Виена. Местните хлебари, които ставали в ранни зори, с цел да подготвят самун, чули глухи удари подземен и разбрали, че турците се пробват да прокопаят тунел. Градската стража била предизвестена и опитът за завладяване на града осуетен. В чест на успеха, хлебарите изпекли кифлички във формата на полумесец, които и до през днешния ден са известни в Австрия (kipferl). Според някои източници точно те са първоизточникът на известните френски кроасани. За да впечатлят австрийката Мария Антоанета, която пристигнала в Париж като брачна половинка на крал Луи XVI, френските сладкари се пробвали да създадат нещо сходно на виенските кифлички с форма на полумесец и по този начин се родили кроасаните.

Друга легенда пък ни придвижва в елементарен дом при започване на 19-и век, в който дамата месела коледни сладки. Тя приготвила за печене няколко тави с вкусотии в квадратна форма, само че изкушен от носещия се из къщата мирис, брачният партньор й влязал в кухнята и лакомо отхапал от приготвените сладки. За страдание, той „ нападнал ” към момента суровото тесто, само че жена му опекла останалата като полумесец форма от нахапания квадрат. Точно тези сладки толкоз се харесали на мъжа й, че от идната година положителната брачна половинка правела единствено такива сладки – огромни тъкмо колкото една хапка.

Звучи много объркващо, само че най-старите предписания за тези сладки не плануват ванилия. Считана за кралица на подправките, дълго време тя била налична единствено за богатите фамилии, само че в края на 19-и век химикът Вилхем Хаарман и Фердинанд Тиман разкрили синтетичен сурогат на ванилията, който се произвеждал и индустриално. Вече нищо не можело да спре разпространяването на уханието и несъмнено, възходът на ваниловите сладки бил обезпечен.

И по този начин, ето и най--невероятната рецепта за коледни бисквитки в познатия свят:

Ето и една от най-популярните предписания за Vanillekipferl:

Продукти:

90 г ситно смлени ядки ( 30 бадем, 30 г лешници, 30 орехи, само че може и единствено смелни бадеми)

280 г бяло брашно

70 г пудра захар

200 масло

2 жълтъка

Всичко се омесва и най-малко 30 мин. престоява в ледник, с цел да се стегне. Готовото тесто се разточва на кора с дебелина към 5мм и от него благодарение на формички се изрязват полумесеци. Пекат се на топъл въздух на 180 C° 7-10 мин. Поръсват се с ½ ч. ч. пудра захар смесена с 5 пакетчета ванилия.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР