Денят на българското кино - 13 януари, ще бъде отбелязан

...
Денят на българското кино - 13 януари, ще бъде отбелязан
Коментари Харесай

109 години от премиерата на първия български игрален филм Българан е галант

Денят на българското кино - 13 януари, ще бъде маркиран през днешния ден за пореденпът. На този денпреди 109 години- през 1915 година, в столичното кино " Модерен спектакъл " се е състояла премиерата на първия български игрален филм " Българан е галант " на родоначалника на българското кино режисьора Васил Гендов, напомнят от Националния кино център /НФЦ/.

В немия черно-бял филм, разказващ за любовните несгоди на бонвивана Българан, Васил Гендов е също сценарист и реализатор на основната роля.

Филмът споделя за софийския бохемБългаран, който се среща на улицата с една симпатична женаи се пробва да ухажва, само че самият се оказва измамен, тъй като тя го употребява да заплати и придвижи покупките й, катодори го показва пред брачна половинка си заносач.

Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е загубен през 40-те години на XX век. Останали са едвам 1-2 фрагмента от него.

По мотив на 90-годишнината от тази дата, през 2005 година по самодейност на НФЦ, 13-ти януари е разгласен с Държавен декрет за професионален празник на работещите в българското кино.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР