Денят е исторически, но в негативен план. Една държава, и

...
Денят е исторически, но в негативен план. Една държава, и
Коментари Харесай

Ето как Борисов коментира решението на ЕС за Брекзит

Денят е исторически, само че в отрицателен проект. Една страна, и то не каква да е, като Англия, напуща Европейски Съюз. Това е печален ден, разяснява министър председателят Бойко Борисов във връзка решението на Европейския съвет да поддържа постигнатото съглашение по отдръпването на Англия от Европейски Съюз.

Това надалеч не е краят на целия развой, занапред две плюс две години има за договарянето на бъдещите връзки, означи министър председателят пред български публицисти в Брюксел. Преди това Европейският и английският парламент би трябвало да одобрят съглашението, което през днешния ден поддържаме, добави той.

За българските жители, които живеят във Англия, за българските компании и бизнес, положихме големи старания, уточни Борисов. Той означи, че съглашението планува уреждането на статута на европейските жители, които живеят, работят и учат във Англия, с реципрочни гаранции. Европейският съвет е приел предлагането на България да следи деликатно спазването на правата и ползите на жителите и поддържането на условия на равнопоставеност. Премиерът заяви, че нашата страна е работила дружно с Полша по въпроса за квотите на нездравословните излъчвания след напускането на Англия.

Нямаме никакъв мотив да кажем, че през днешния ден нещо положително се случва. Поне някакви правила са уредени за излизането, добави Борисов.

По мотив бъдещите връзки с Лондон той уточни, че ще се упорства за запазването на тясното съдействие по линия на специфичните служби, на битката с тероризма, неразпространението на нуклеарно оръжие, трафика на хора и опиати, финансовите преводи. По неговите думи в тези области се планува Англия " безусловно да е част от Европейски Съюз ", тъй като има доста мощни и положителни служби, и е извънредно значим сътрудник.

Трудно ми е да си показва по какъв начин ще се развиваме отсега нататък без Англия. Нашето предпочитание би било да няма визи, това би било огромно връщане обратно, съобщи министър председателят в отговор на въпрос, обвързван с опциите за по-трудно пътешестване и определяне на Острова след раздялата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР