Денят е 11 декември, часът е малко преди 6 сутринта.

...
Денят е 11 декември, часът е малко преди 6 сутринта.
Коментари Харесай

“На нас не ни разрешиха да се врътнем. Една обикновена история за издирван автомобил

Денят е 11 декември, часът е малко преди 6 сутринта. Цялото семейство на Кирилка Димитрова, натоварено в фамилния им автомобил, се намира на граничния пункт “Капитан Андреево ”. Тя, щерка ѝ, брачният партньор ѝ и неговите родители пътуват за Одрин, където отиват на пазар. Оказва се обаче, че в този ден семейството няма да стигне до турския град, защото… автомобилът е разгласен за търсене от Интерпол.

“Въпреки че граничарите демонстрираха схващане и ни споделиха, че от време на време се случват такива неща, просто ни смъкнаха от колата и я конфискуваха на място ”, споделя пред Свободна Европа Кирилка Димитрова.

И прибавя: “На нас не ни позволиха да се врътнем и да си тръгнем, както на Владислав Горанов ”.

Сагата със фамилната кола на Кирилка се развива шест дни преди на различен митнически пункт - “Калотина ”, някогашният финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов да се озове в същата обстановка със фамилията си. За разлика от семейство Димитрови обаче, Горанови не са свалени от колата си и автомобилът не е иззет на място.
Случаят "Горанов "
В събота стана известно, че на 17 декември, петък, някогашният финансов министър е бил спрян на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Калотина ”, тъй като по данни на Министерство на вътрешните работи е опитал да напусне страната с автомобил, разгласен за търсене от Интерпол. След като граничарите са му съобщили, че колата му се търси, той е обърнал автомобила и е потеглил назад към вътрешността на страната. В събота Министерство на вътрешните работи заяви, че прави инспекция за непокорство на полицейско предписание от страна на Горанов, както и за дейностите на граничните служители на реда.

Пред Свободна Европа самият Горанов отхвърли да е правил нарушавания. Той сподели, че до момента не е имал сходни проблеми с въпросния автомобил. Ето за какво, по думите на някогашния финансов министър, той е решил, че ще напусне граничния пункт.

Горанов твърди, че никой не е желал от него да остава и да изчаква инспекция, а са му споделили да се “върне на територията на България ”. Което той е сторил, връщайки се до Драгоман, където е оставил колата.

След като казусът стана прочут, обществените мрежи прегряха от въпроса по какъв начин е допустимо човек, спрян на границата, тъй като колата му се търси от Интерпол, да обърне автомобила и просто да си тръгне?

Проверка на Свободна Европа сподели, че елементарен жител нямаше да може да напусне границата, в случай че попадне в обстановка, сходна с тази, в която се е озовал Владислав Горанов.

Според вътрешните правила на Гранична полиция при пораждане на сходна обстановка с търсен автомобил, той би трябвало да бъде спрян и наложително арестуван от дежурния граничар.

Действията, които дежурният би трябвало да извърши, също са прецизно разказани. Защо това не се е случило към момента не е ясно, само че по тематиката тече вътрешна инспекция в Министерство на вътрешните работи.
"А ние да се приберем с рейс "
По думите на Кирилка Димитрова, която е претърпяла същото като Горанов, само че без опцията да си тръгне със личната си кола, процедурата в действителност е “много строга ”.

"Когато на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево ” ни стопираха на 11 декември, смятахме че има някаква неточност ", споделя тя. И споделя, че автомобилът на семейството е импорт от Италия и за времето, в което го имат (последните четири години), Димитрови не са имали проблем с него.

“Пътували сме нееднократно в чужбина, всичко постоянно е било наред ”, споделя Кирилка.

През 2020 година обаче колата е оповестена за търсене, фамилията не е схванало за това, а казусът се разплита, осуетявайки екскурзията до Одрин.

"На границата от Министерство на вътрешните работи ни обясниха, че се случват такива неща, стават неточности, а след това се оправят ", споделя младата жена.

“И въпреки че бяха доста общителни, просто ни обявиха, че конфискуват колата, а ние да се приберем с рейс ”, добавя тя.

По думите ѝ откакто се открива, че тяхната кола е търсена, като тази на Горанов, процедурата трае към час.

“Отбихме настрана, разгледахме документите, направиха оглед на колата, както си е разказано в техните процедури и ни споделиха или да се обадим на някого да ни вземе, или да си вземем рейс до София ”, споделя Кирилка.

И добавя, че “на границата влизат в състояние ”. А то за елементарни жители наподобява по този начин: “докато траят всички процедури, разрешиха родителите на мъжа ми и детето ни да бъдат на топло в колата, а тя да е запалена, с цел да работи парното ”.

“На нас не ни дадоха да се врътнем и да си тръгнем с колата както на Горанов ”, споделя дамата.
За едни хора всичко е прецизно, а за други - както им е комфортно.Кирилка Димитрова
По думите ѝ граничните служители на реда са показали на фамилията протокол за непринудено предаване на колата, който брачният партньор на Кирилка е подписал.

“И ни дадоха период: в случай че до 60 дни никой не потърси автомобила, можем да си го вземем ”, споделя дамата.

Според нея аналогичните обстановки с нейното семейство и с това на Владислав Горанов са илюстрация по какъв начин работят разпоредбите в България.

“За едни хора всичко е прецизно, а за други - както им е комфортно ”, заключва Кирилка Димитрова.

Владислав Горанов е бил народен представител от ГЕРБ в три Народни събрания, беше министър на финансите след 2014 година През юли 2020 година, в разгара на всеобщите митинги против държавното управление на Бойко Борисов, той дружно с министрите Младен Маринов и Емил Караниколов. Малко по-рано членове на ГЕРБ бяха обвинили тримата в „ от Движение за права и свободи и Делян Пеевски “.

Горанов беше проверяван за купени от компанията му парцели, за които не беше ясно по какъв начин е получил пари, както и за това, че живееше в първокласен апартамент без да заплаща наем. Институциите не откриха нарушавания. Докато беше настоящ министър той беше, че дружно с тогавашния министър председател Борисов е желал елементи от хазартния му бизнес.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР