Денят дойде - Евро 2024 се открива тази вечер в

...
Денят дойде - Евро 2024 се открива тази вечер в
Коментари Харесай

Шоуто започва! 500 милиона зрители чакат мача на откриването на Евро 2024 днес

Денят пристигна - Евро 2024 се открива довечера в 22:00 часа и светът си чака шоуто, което единствено футболът може да му обезпечи. И то - огромните шампионати на националните тимове, несравними като страсти, романтика и непредвидимост.

 

Германия против Шотландия е мачът на откриването през днешния ден, като предаването ще стартира още по-рано в каналите Българска национална телевизия 1, Българска национална телевизия 3, NOVA и Диема спорт 3.

 

Аудиторията на дуела на откриването се чака да стигне към 500 милиона фенове - в публични канали и стрийминг платформи, питейни заведения, домове, улици из Европа, само че и освен. На предишното европейско падаха върхове с гледаемост в Азия и Африка, а даже и в Северна и Южна Америка. Очаква се това издание на шампионата на нашия континент да ги бие - с половин милиард за откриването и към два пъти повече фенове за финала на 14 юли, предава lupa.bg.

Германия - Шотландия е първият мач в група А, в която са още Унгария и Швейцария. Те ще се срещнат в събота от 16:00 часа.

 

Формата на Бундестима в последните към този момент близо 4 години е притеснителна в страната, а и за почитателите на германците по света. С две думи - неубедителни и непредвидими. Но въпреки всичко, когато този отбор е хазаин на огромно състезание, той няма по какъв начин да не е любимец. Особено пък против съперник, който не го е побеждавал в формален мач в никакъв случай в историята.

 

Храбрите момчета от Шотландия се класираха справедливо на Евро 2024, преодолявайки сложна група в компанията на Испания и Норвегия. Немците даже не минаха през квалификации, тъй като са домакини.

В историята срещите им са 17, като успехите са 8-4 за Германия, само че си коства да се означи един подробност.

 

Никога не е елементарно на гранда против биткаджиите, които просто отхвърлят да се предадат.

 

А и мачовете на откриването живеят личен живот в огромните шампионати. Това също не е фактор за подценяване. Ако се върнем по пътеките на историята на европейските шампионати, изводът се набива в очи - в никакъв случай не минават по сюжет, " написан от домакините ".

През 1960 година в първия мач, въпреки и в напълно различен формат единствено с четири тима, Франция пада посред " Парк дьо Пренс " от Югославия с 4:5. И пропуща финала на първото европейско.

 

Четири години по-късно на " Бернабеу " в Мадрид испанците имат потребност от продължения да бият Унгария с 2:1. Сега при тъждество обаче такива няма да има, регламентът е различен.

 

През 1968-ма Италия печели с мятане на монета след 0:0 против Съюз на съветските социалистически републики в Неапол. По разпоредбите на сегашния шампионат, това отново щеше да е реми.

В Антверп през 1972-ра домакините от Белгия паднаха от Западна Германия с 1:2 в първия дуел от европейското.

 

Четири години по-късно шампионатът в Югославия се откри с мач, в който не игра домакинът. Чехословакия надви с 3:1 след продължения против Нидерландия. Същото се случи и в Рим през 1980-а, когато пък Федерална Република Германия би Чехословакия с 1:0, а домакинът Италия не игра до третия ден на шампионата. А то към този момент бе с осем тима, не с четири.

 

Франция откри Евро 1984 на своя земя с необикновено измъчено 1:0 против Дания на " Парк дьо Пренс ", като спасителят Мишел Платини вкара 10 минути преди края. В изцяло равносилен мач.

 

През 1988-ма италианците скапаха купона, като стопираха Западна Германия с 1:1 на откриването на шампионата, което бе тъкмо във Федералната република.

 

Швеция не съумя да бие Франция в Стокхолм на старта на Евро 1992, като приключи също 1:1. И отново този резултат се получи още четири години по-късно, когато " Уембли " чакаше Англия да започва домакинското европейско с победа. Но Швейцария имаше други хрумвания... Трето следващо 1:1 в деня на откриването.

 

Белгия наруши традицията на провал на домакина преди 24 години и удари Швеция с 2:1 на старта на Евро 2000. Но четири години по-късно Лисабон притихна, когато Гърция шокира Португалия с 2:1. Хората на трибуните на " Луш " тогава не подозираха, че месец по-късно този мач ще се повтори на финала. И че спечелилият ще се повтори, още по-шокиращо (с 1:0)!

 

На Евро 2008 чехите минаха през Базел и удариха домакините от Швейцария с 1:0 в деня на откриването, а четири години по-късно гърците отново влязоха в ролята на " неприятните ", като скапаха празника на поляците - 1:1 във Варшава.

 

На Евро 2016 напрежението на " Стад дьо Франс " се режеше с нож до 89-ата минута, когато отдалечен шут на Димитри Пайе избави Франция - 2:1 против Румъния на старта на домашното състезание.

 

Преди четири години, когато шампионатът бе " в цяла Европа ", съгласно формалната трактовка, откриването бе в Рим с мача Италия - Турция (3:0).

 

И това е най-убедителният триумф на тим пред своя аудитория в мач, с който се подвига завесата на европейско състезание.

 

Германците знаят - цялото напрежение е върху тях. Домакин, любимец... За нас обаче това даже не е толкоз значимо.

Денят пристигна. Шоуто стартира.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР