Денят 9 май е важен празник за християните. Почитаме важно

...
Денят 9 май е важен празник за християните. Почитаме важно
Коментари Харесай

Днес е много важен ден за християните! Всички с тези имена празнуват

Денят 9 май е значим празник за християните. Почитаме значимо и показателно събитие от историята на християнството. Отдаваме респект към две значими християнски исторически персони. Това са Старозаветният оракул Исая и Свети Христофор.
Свети оракул Исая живял през 8 век прочие Хр. – тези времена са разказани в Стария завет.
Животът на Свети оракул Исая е обвързван с предсказания. Те са свързани с обсадата на Йерусалим от цар Сенахерим Асирийски. За войните в други градове и страни, които в тези години се намирали на територията на днешна Азия.
Второто направление, в което Свети оракул Исая пророкувал, било обвързвано с раждането на Земята на Месия, който ще избави човечеството.
Божията мъдрост озарила Свети оракул Исая. Той разказвал 8 века по-рано, че този Месия ще бъде заченат непорочно и ще избави света, с кръвта, която ще пролее непринудено.
Свети оракул Исая доживял до дълбока напреднала възраст. В продължение на 60 години от своя живот или пророкувал за борби и разгроми, или за раждането на Младенеца.Свети Христофор носи дребния Иисус, който тежи с греховете на цялото човечество
Управител на града, в който Свети оракул Исая живял, станал Манасия. Управителят почнал да се нервира от приказките на стареца и заповядал да го екзекутират.
Палачите го нарязали с дървен трион, се споделя в житието му и по този метод бил трансфорат в страдалец.
На 9 май почитаме светецът с една от най-необикновените ориси.
Той се споделя Свети Христофор, а неговото име в превод значи “който носи Христос”.
Родил се в Мала Азия, в гр. Ликия с името Репрев. След като получил Свето кръщение, получил името Христофор.
Свети Христофор бил самолюбив и имал извънредно мощно развито възприятие за правдивост.Свети Христофор с лице на звяр, с цел да не се поддава на човешките съблазни
За да се опази от пошлостта на живота и от хорските пороци, Свети Христофор поискал Господ да му даде лице на звяр, с което да размени красивото лице на праведния момък.
По този метод е изобразяван в иконографията. Другият метод е като мъж, който носи на рамо малко момче.
Това в действителност е Иисус Христос. Има легенда, която споделя, че Свети Христофор, който бил необикновено мощен и самоуверен, желал да служи на най-силния стопанин.
Затова отишъл на брега на една река и почнал да придвижва хората от единия на другия бряг.
Сред преминаващите се оказал и Сатаната, само че Свети Христофор бързо го пренесъл на другия бряг.
После пристигнало едно малко момче, което помолило за помощ. Малко момче, само че и самият Свети Христофор не очаквал, че когато го вдигнал, то тежало повече от всички преди него.
Когато запитал детето за какво е толкоз тежко, то му дало отговор, че товарът на целия сват тежи на неговите дребни рамене.
Години по-късно ние разбираме, че най-важната задача в живота на Младенеца е да избави човечеството от всички насъбрани грехове посредством Разпятието.
Свети Христофор е настойник на всички водачи, моряци, летци и на всички, които доста пътуват.
Имен ден честват Христофор, Фори, Форьо, Христофорка .
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР