Денят 26 септември за четвърта година е обявен за Европейски

...
Денят 26 септември за четвърта година е обявен за Европейски
Коментари Харесай

Европейски ден без жертви на пътищата, ученици излизат на шествие

Денят 26 септември за четвърта година е разгласен за Европейски ден без починали на пътя.
Мотото, под което тази година ще премине Европейският ден без жертви на пътя у нас, е „ Обичам фамилията си! Да го пазим на пътя! ”. 2019-та пък е оповестена за година на дейна работа по запазване живота и здравето на участниците в придвижването по пътищата с мото „ ПАЗИ СЕМЕЙСТВОТО СИ НА ПЪТЯ ”.
Според статистиката на „ Пътна полиция ”, за интервала от 1 януари до 31 юли 2019 година на територията на страната са настъпили 3564 пътнотранспортни катастрофи, при които са починали 318 и са ранени 4505 души. Спрямо същия интервал на 2018 година са по-малко със 185, починалите са повече с 1, а ранените – по-малко с 288.
Най-много произшествия са настъпили на територията на ОДМВР – Пловдив (444), на Столична дирекция на вътрешните работи (428), ОДМВР – Варна (382), ОДМВР – Търговище (25), Смолян (36) и Перник (37).
През първите седем месеца на годината от 3564 случая – 3436 са настъпили вследствие на осъществени нарушавания от водачите. В 44 случая случаите са станали по виновност на пешеходците.
Според разбор на Евростат България е преди всичко в Европейския съюз по брой починали при произшествия с леки коли на 1 милион поданици.
Характеристиката на съдбовните произшествия при обособените категории транспортни средства демонстрира, че България се подрежда с най-голям дял смъртност в категорията на леките коли с 64 смъртни случая на милион поданици. Това е съвсем шест пъти повече от най-ниското съответствие в Европейския съюз - от 11 души в Малта.
Средният индикатор за общността е 23 смъртни случая на 1 милион поданици. Данни от отчет на Министерство на вътрешните работи демонстрират, че близо половината от съдбовните произшествия се дължат на преден конфликт сред коли.
По данни на новосъздадената Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата ” главната причина за злополуките е похищение на вниманието на водачите най-много поради мобилни телефони.
По мотив 26 септември – Европейския ден без починали на пътя, БЧК взаимно с държавни и неправителствени организации и корпоративни сътрудници, провежда открит урок с учениците от начален курс на 199-то главно учебно заведение „ Свети Апостол Йоан Богослов “ в кв. „ Левски Г “ в столицата.
Децата ще бъдат подготвени на разпоредбите за безвредно държание на пътя от представители на „ Пътна полиция “ при Главна дирекция „ Национална полиция “ и БЧК. След открития урок и викторина, учениците ще създадат безмълвно шествие на пешеходна пътека в памет на починалите техни връстници и ще слагат детски обувки.
Инициативата е в границите на Втората национална акция на Българския Червен кръст, която се осъществя дружно с сътрудници от Националния дарителски фонд за подкрепяне на деца, потърпевши при пътнотранспортни катастрофи. Целта на събитието е да сплоти напъните за понижаване на смъртните случаи на деца по пътищата и да насочи публичното внимание към казуса с детския пътен травматизъм, чиито жертви за жалост се усилват фрапантно с всяка минала година.
От основаването си до в този момент Националният дарителски фонд е подкрепил фамилиите на 757 деца, които са получили разнообразни по степен увреждания в резултат на автомобилни злополуки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР