Денят 15 юни е популярен сред народа ни като Видовден.

...
Денят 15 юни е популярен сред народа ни като Видовден.
Коментари Харесай

На този ден: Видовден е! Време за разплата на греховете

Денят 15 юни е известен измежду народа ни като Видовден. Вярва се, че на този ден възмездието се стоварва върху грешниците

Видовден се отбелязва на 15 юни /28 юни по остарял стил/. Няма сведения да съществува светец с сходно име и този ден не е включен в църковния календар. Произходът му се свързва с митове и предания от езически времена. На тази дата се почитат двамата светци Елисей ( Лисе ) и Вартоломей и тяхната сестра Вида. Това е денят за предотвратяване от градушки и други естествени бедствия. Елисей и Вартоломей, както и Герман ( също считан за техен брат ), са известни още с името „ светците – градушкари”, които изпращат естествени стихии, най- към този момент градушки. Те поразяват провинилите се, които заслужават наказване. Именно тук би трябвало да търсим и произхода на израза: „ Ще пристигна Видовден “.

15 юни в националната митология е като „ денят на Страшния съд”, когато всеки чака възмездието си. Вида прилича римската Темида, която отсява истината от лъжата. Защото от хилядолетия хората са вярвали, че даже и съдът да сгреши, идва Видовден, когато всичко си идва на мястото и всеки съгрешил получава наказването си.

Освен с идното отмъщение, в България денят се свързва и с култа към Слънцето. Хората го посрещат в ранни зори, вярвайки, че то ще им даде здраве и мощ. Младите девойки изнасят облекла от чеиза си и ги простират по оградата, с цел да се огреят от слънцето и да се видят от момците и съседите.

Както на доста други празници, по този начин и на Видовден се извършват „ любовни ритуали” и гадания. В навечерието на празника момите се мият с „ видовенска” вода, събирана от росата по растенията. Вярвали са, че тази вода ще направи косите им по-буйни, а лицата им по-красиви. Отрязвали са три стръка от растението шавар и са го наричали с имената на младежите, които харесват, вярвайки, че до края на годината ще се задомят за този юноша, чийто филиз е пораснал най-голям.

На този ден не се работи, с цел да не се провокират светците „ градушкари”.
Хората, които имат проблеми със зрението, на този ден стават рано и пръскат очите си със свежи, мокри от росата зелени клончета. Според някои предания, с помощта на това доста слепи са прогледнали.

Мистика и проклинание за здраве и благополучие, Православие и Католицизъм, вярата, че за всеки все в миналото ще пристигна този, Видовден се вплитат в един необикновен празник, тъкмо в средата на годината.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР