Деня на бащата е празник, на който се чества бащинството

...
Деня на бащата е празник, на който се чества бащинството
Коментари Харесай

Празнуваме деня на бащата и втория ден на Коледа

Деня на бащата е празник, на който се празнува бащинството и родителските грижи на мъжете - еквивалент на Деня на майката. Отбелязва се от 1997 година насам.

Прието е на този ден бащите да получават изненади от най-близките.

Чества се паметта на Св. Йосиф, на чиито грижи били поверени Божията майка и Богомладенецът Христос. Отбелязва се и паметта на цар Давид като прочут основоположник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий - пръв християнски свещеник на град Ерусалим. Имен ден имат хората, носещи имената Йосиф, Йоско, Дарина, Давид и техните производни.

Католическата традиция гласи празникът на бащата да се празнува на деня на св. Йосиф 19 март. В страни като Аржентина, Англия, Франция, Турция, Япония и други се чества през третата неделя от месец юни.

В последните години необятна известност добива американският вид, който е тържествено маркиран за първи път във Вашингтон през 1909 година Едва през 1972 година обаче президентът Ричард Никсън го афишира за формален празник.

На 26 декември православната черква отбелязва втория ден на Рождество Христово, който се назовава Събор на Пресвета Богородица и е в възхвала на Дева Мария като определена да роди Спасителя на света.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР