ДЕНВЪР ‒ Колорадо официално стартира спорен експеримент следващия месец: Щатските

...
ДЕНВЪР ‒ Колорадо официално стартира спорен експеримент следващия месец: Щатските
Коментари Харесай

Опасни хищници на свобода: Защо този щат планира да пусне на свобода десетки вълци

ДЕНВЪР ‒ Колорадо публично започва противоречив опит идващия месец: Щатските чиновници ще пуснат до 10 сиви вълка съгласно мандата на щатския закон от 2020 година, който отприщи легендарен писък на митинг от съперниците.

Вълците от дълго време са разногласен тип, изключително в селските региони, където доста фермери и животновъди ги считат за недопустим риск както за хората, по този начин и за добитъка. Но за доста американци те провокират мощна и значима прочувствена връзка с дивите места и естествения свят.

В сходство с това разделяне гласоподавателите в Колорадо едвам утвърдиха повторното въвеждане на вълците и законът получи по-голямата част от своите поддръжка от демократичните градски поданици, живеещи надалеч от мястото, където вълците ще бъдат освободени.

Колорадо възнамерява да освободи десетки вълци, хванати от Орегон с течение на времето, като чиновниците се надяват, че това ще бъде задоволително, с цел да основат в последна сметка самоподдържащи се глутници общо 150-200 животни.

Докато доста други западни щати през днешния ден имат здрави популации на вълци, Колорадо е дом на единствено шепа диви вълци, откакто типът беше значително погубен на национално равнище през 1940 година Поради съвсем унищожаването им, вълците бяха измежду първите животни, предпазени от Закона за застрашените типове от 1973 година, който задължи федералното държавно управление да се опита да ги възвърне в пейзажа.

„ Завръщането на вълка в Колорадо е капацитетът да бъде исторически екологичен триумф... " Майкъл Сол, полеви шеф на Скалистите планини и равнините за бранителите на дивата природа, сподели в изказване.

Какво е толкоз спорно на вълците?

Поддръжниците на проекта за реинтродукция на Колорадо споделят, че вълците са естествена и значима част от екосистемата на Запада и че хората нямат право да ги унищожават. Те настояват, че опасенията за сигурността са извънредно пресилени и че животновъдите и фермерите, които изгубят добитък, ще бъдат заслужено обезщетени от данъкоплатците.

Но фермерите и животновъдите считат вълците за рискова опасност както за дивата природа, по този начин и за добитъка. Един възрастен вълк може да убие и изяде до 20 лоса годишно и животновъдите се тормозят, че ще би трябвало да харчат повече за отбрана на своите крави и овце, намалявайки така и така тънките им маржове.

Федералните чиновници започнаха пренасяне Канадски вълци в Национален парк Йелоустоун в средата на 90-те години, а по-късно и в други западни щати десетилетие по-късно. Дългогодишните правосъдни борби сред щатите, бранителите на дивата природа, федералното държавно управление и други страни усложниха напъните за пренасяне и ръководство.

Днес вълците в Долните 48 са предпазени от лов според предписание на федералния съд от 2022 година анулира решението на администрацията на Тръмп да разреши на държавните организации да разрешат на хората да ловуват вълци в някои щати. След това решение на Тръмп държавните чиновници в Монтана, Уайоминг и Айдахо убиха 20 вълка, които напуснаха Националния парк Йелоустоун.

Конгресът сега преглежда мярка, препоръчана от републиканеца от Колорадо Лорън Бьобърт, за анулация на това правосъдно решение и да върне контрола назад на щатите, тъй че ловците да могат да убиват вълци, в случай че държавните чиновници сключат, че в даден регион живеят прекалено много.

Колорадо трябваше да получи особено позволение от федералното държавно управление, с цел да сътвори и ръководи новия Глутница вълци. Съществуващите диви вълци в щата евентуално са се преместили от Уайоминг, съгласно чиновници, с доказателства, че са се развъждали.

Откъде идват вълците от Колорадо?

След като се приближиха до голям брой други щати, чиновници на Колорадо убедиха сътрудниците си в Орегон да им разрешат да заловен в капан и да реалокират до 10 вълка тази година. Вълците ще бъдат успокоени, прегледани за заболявания, кариес и други евентуални проблеми. Уловените вълци, определени за пренасяне, ще бъдат на възраст от 1 до 5 години, както мъжки, по този начин и женски. Те ще бъдат превозени с камиони или със аероплан до Колорадо в „ здрави алуминиеви сандъци “, преди да бъдат освободени, носейки GPS тракери.

Няколко щата отхвърлиха да дадат вълци от Колорадо, частично тъй като доста щати, ръководени от консерватори, като цяло се опълчват на гледането на популации от вълци порастват. Служители на Уайоминг и Юта се тормозят, че новите вълци в Колорадо ще подценен държавните граници и към този момент алармираха, че желаят Колорадо да заплати, в случай че новите вълци убият добитъка им.

Сега Колорадо възнамерява да освободи до 50 вълка, хванати от Орегон

„ Ние сме надълбоко признателни за партньорството на Орегон в това начинание и в този момент сме една крачка по-близо до осъществяването на волята на гласоподавателите в точния момент “, сподели губернаторът на Колорадо Джаред Полис в прессъобщение. < /p>

Къде се пускат вълците от Колорадо?

Точните локации ще се пазят в загадка, само че вълците нормално ще бъдат пускани на държавна или частна земя в селски регион на западен централен Колорадо. Длъжностните лица, които избраха зоната за освобождение, взеха поради близката човешка популация и политическата поддръжка за вълците, както и достъпа до плячки като лосове и елени. Освен това е надалеч от границите с Юта, Уайоминг и Ню Мексико и племенните земи в югозападния Колорадо.

По-конкретно, регионът нормално включва градовете Аспен, Гънисън и Гленуд Спрингс, само че другояче е най-вече селски с релативно няколко ферми за говеда или овце. Вълците не се пускат на федерална земя, макар че евентуално ще се озоват на нея: 36% от Колорадо е федерална благосъстоятелност.

Проучване от повторното въвеждане на вълци през 1995 година в Национален парк Йелоустоун откри, че животните се местят като надалеч от 140 благи от точката на стартиране, макар че множеството остават в границите на 50 благи от точката на стартиране. Федералните чиновници споделят, че тези нововъведени вълци са умъртвили 256 овце и 41 крави в околните ранчо през първите осем години след повторното им въвеждане в парка.

През 2021 година вълци, живеещи в Северен Колорадо, убиха крава от 500 паунда ‒ първото документирано ликвидиране на добитък от вълци в Колорадо от минимум 70 години.

Тази публикация в началото се появи на USA TODAY: Колорадо ще освободи сиви вълци: Ето по кое време, къде и за какво.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР