Denso се присъединява към TSMC и Sony с инвестиция в ...

Denso се присъединява към TSMC и Sony с инвестиция в

Denso се присъединява към TSMC и Sony с инвестиция в завод за чипове

Denso се причислява към TSMC и Sony с инвестиция в цех за чипове Японският снабдител на автомобилни елементи влага 350 млн. $ в локална фабрика за полупроводници, с цел да облекчи световния дефицит на тези компонентиПрепоръчай (0)
Японската компания Denso Corp., вторият по размер на продажбите снабдител на автомобилни елементи в света, се причислява към план, управителен от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), за създаване на първия цех на тайванския тръст в Япония за произвеждане на чипове взаимно със Sony Group Corp., оповестява Bloomberg.

Denso, която е част от групата на Toyota Motor Corp. – най-големия авто тръст в света по пазарен дял, ще влага 350 млн. $ в взаимно дружество сред TSMC и Sony, основано особено за построяването на цех за полупроводници в японската префектура Кумамото, оповестява локалният вестник Kumamoto Nichinichi Shimbun. Според информацията Denso ще бъде главен клиент на новото дружество.

Липсата на полупроводници и дефицитът на други автомобилни елементи аргументи закъснение на производството в разнообразни сфери - от потребителска електроника до коли - по целия свят. Потребителите, които желаят да купят нови коли, са принудени да чакат за доставка със седмици или даже месеци, защото автомобилните концерни се сблъскват с трудности при производството, а цените на използваните коли порастват.

Този дефицит заплашва даже проектите на автопроизводители да електрифицират своите артикули.

„ Полупроводниците стават все по-важни в автомобилната промишленост, защото технологиите за подвижност се развиват, в това число самостоятелното шофиране и електрификацията “, разяснява Коджи Арима, основен изпълнителен шеф на Denso. „ Чрез това партньорство ние способстваме за стабилизиране на доставките на полупроводници в средносрочен до дълготраен проект, надлежно и за устойчивостта на автомобилната промишленост “, прибави той.

Чрез своята инвестиция в новото дружество Denso ще се снабди с дял от 10%, до момента в който Sony ще остане миноритарен акционер. Строителството на фабриката би трябвало да стартира още тази година, като се чака тя да бъде въведена в употреба до края на 2024 година

Съоръжението, за което общата инвестиция ще доближи 8,6 милиарда $, ще създава артикули като 12-нанометрови чипове. Фабриката ще биде ситуирана в границите на комплекса на Sony Semiconductor Manufacturing Corp. Готовите артикули ще се употребяват за датчици за самостоятелните функционалности на планувания образован автомобил на Sony.

Заводът ще обезпечи към 1700 нови работни места.

За Toyota присъединяване на Denso в плана ще помогне на концерна за облекчение на дефицита на съставни елементи и ще му разреши да стабилизира своето произвеждане, до момента в който се насочва към годишни размери от 8,5 млн. транспортни средства.

Denso приема електрoмобилността като значим предстоящ мотор на рентабилността в устрема на компанията да се конкурира с световния водач при автомобилните снабдители Robert Bosch GmbH. Японската компания цели да удвои приходите си от продажба на електромобилни съставни елементи до 1 трлн. йени до фискалната 2025 г.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg