Денков и протестиращи сядат на една маса. Премиерът и работещите

...
Денков и протестиращи сядат на една маса. Премиерът и работещите
Коментари Харесай

Денков и протестиращи сядат на една маса

Денков и протестиращи сядат на една маса. Премиерът и работещите в ТЕЦ-овете ще търсят вид за решение на казуса.

Това е поредна покана на Денков проектиращите миньори. Той ги кани на диалог за съответните стъпки на енергийния преход във въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Срещата е през днешния ден. В нея ще вземат участие и депутати.

Ето кого предложения

Писмото е адресирано до повече от 30 представители на синдикатите на национално, районно и локално равнище в трите области. Също по този начин и в предприятията, наранени от проектите за поетапно излизане на България от въглищната енергетика до 2038 година

В срещата ще вземат участие също министри от държавното управление, които имат отношение към тематиката.

Протестиращите миньори най-вероятно няма да се срещнат с Денков. Това съобщи нощес в ефира на Българска национална телевизия Йорданка Германова от профсъюз “Подкрепа ”.

“Мисля, че няма да има такава среща. Ние от 18 август настояваме за тези срещи, на 19 септември 10 000 индивида отидохме с вярата да срещнем схващане. Поканите за срещи с Министерски съвет са изчерпани, нашите претенции са отправени към Народното събрание и парламентарно показаните партии. Те са единствените, които биха могли към този миг, когато териториалните проекти са към този момент в Брюксел. Те могат да откликнат на настояванията на хиляди служащи от бранша ”, съобщи Германова.

Протестиращите миньори

Според Германова настояванията на протестиращите по никакъв метод не намират приложение в териториалните проекти. За тях тя сподели, че са се срещнали главно с текстовете, които касаят намаляването на мощностите.

“На процедура с териториалните проекти се цели закриване на въгледобив и енергетиката в България. И в случай че в предходните разновидности на териториалните проекти бяха по-меки ограниченията, то в последния вид, нещата са доста по-сериозни ”, разяснява Йорданка Германова.

Както Safenews писа, страната ни е закъсняла с диалога за въглеродните излъчвания. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Юлиан Попов.

“Закъснели сме с този диалог в България с най-малко 20 години. През 2003 година влезе в деяние директивата, която вкара пазара на въглеродните излъчвания. А през 2005 година стартира самия пазар. Ние седим до ден сегашен и едвам в този момент започваме да го водим и не сме готови. Неизбежно се стига до тези конфликти ”,  съобщи Попов.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР