Деница Сачева е специалист по социална педагогика, здравен мениджмънт и

...
Деница Сачева е специалист по социална педагогика, здравен мениджмънт и
Коментари Харесай

Деница Сачева: ГЕРБ няма да слага червени линии, първи сме, но сме готови да споделим властта |

Деница Сачева е експерт по обществена педагогика, здравен мениджмънт и връзки с обществеността. Работила е в неправителствения бранш, в здравната каса, била зам.-министър и министър на обществената политика, както и зам.-министър на образованието. Депутат и претендент за народен представител от ГЕРБ. 

Г-жо Сачева, ще се върнат ли децата в учебно заведение съгласно Вас на 10 ноември?
За децата е най-добре да се върнат. Особено най-малките, за които онлайн образованието е неефективно. Нелепо е сега да се открива топлата вода, в случай, че цяло лято можеше да се употребява за подготовка. За договаряния с учители и родители, за организация на търгове за проби, за основаване на явен правилник за тестване, карантиране на инфектираните, изхвърляне на биологичните боклуци и впрочем. Не е времето през ноември - от през днешния ден за на следващия ден, да се вземат решение тези въпроси и то на правилото на проба и на неточност. Още повече, че в Европа към този момент има основани положителни практики. 


Одобрявате ли въвеждането на зеления документ като опция на локдаун?
Зеленият документ може да бъде ефикасен при над 70% имунизирано население. Да, хората са изтощени от затваряне и отваряне. Трудно одобряват решения за ограничавания, изключително при липса на ограничения или неработещи такива. Но, отново се връщам на лятото – вместо да се „ изчегъртват “ специалисти, да се губи скъпо време в реваншизъм и празно злобно говорене, времето можеше да употребява в осведомителна акция за имунизацията, работа с потвърдени специалисти, надграждане на направеното, полемики с професонални общности на лекари, учители, обществени служащи и други, опазване на работещите ограничения за обезщетения на бизнеса, подготовка на лечебните заведения, инспекции на кислородните съоръжения в тях и така нататък Зеленият документ е неминуем, само че силовото му налагане има противоположен резултат. Общността на неимунизираните повече се нахъсва. Хаосът генерира още по-голямо съмнение, а здравната система изнемогва от ден на ден. Служебното държавно управление е заето с политическа работа по громене на една политическа партия, вместо да си прави професионално и независимо работата.


Обвиняват ръководството на ГЕРБ поради ниското равнище на имунизация?
Ясно е, че през цялото време през март 2020 година ние, както и всички други, бяхме сложени в екстремална здравна обстановка без съответстваща информация за вируса SARS-CoV-2 и заболяването Covid-19, тъй че трябваше да се учим в придвижване. Мисля, че действахме внимателно и отговорно и на процедура избегнахме първата вълна, която покоси страни като Италия, Испания, ОК, Съединени американски щати и доста други. Нашата първа вълна през зимата на 2020 година ни научи на доста неща и по тази причина се постарахме през 2021 година да имаме доста и разнообразни типове ваксини (4 вида), тъй че българите да имат и задоволително количество, и опция за избор. През пролетта на 2021 година достигнахме до 40 000 имунизации дневно и в случай че бяхме траяли по този начин, през днешния ден нямаше да приказваме за рецесия и за тази ужасяваща смъртност, по която сме към този момент на първите места в света. Т.е., стигнахме дотук, тъй като не си научихме урока. Служебните държавни управления не надградиха постигнатото. Напротив – до неотдавна едвам доближиха до 10 000 имунизации на ден. Според мен не трябваше да бъдат изчегъртвани хората, които повече от година работиха безрезервно за преодоляване на пандемията. Още повече, че множеството от тях не бяха политически лица и не следваше да бъдат подвеждани под общия знаменател „ изчегъртваме ГЕРБ “.


В момента кои ограничения за поддръжка на хората и бизнеса работят, всички желаят още пари и се оплакват, че властта не ги подкрепя съответно? Няма ли да се издъни бюджетът?
По отношение на запазването на заетостта работи мярката 60/40, само че при изменени условия – изискват се 40% спад в оборота, което е прекомерно висок %. При подобен спад в оборота да се изисква работодателят да резервира целия си личен състав и 100% от приходите му е прекомерно. Неслучайно мярката работи по-слабо в сравнение с при нас. Има работодатели, които, с цел да се възползват от нея, крият същинските обороти. Вече е налице и слаба, само че въпреки всичко наклонност на увеличение на безработицата. Ако бъде въведен локдаун, всички затворени браншове ще могат да употребяват мярката 75/0, която също е наша – покриване на 75% от осигурителния приход на чиновниците и служащите без да се изисква присъединяване от страна на шеф. За това бяха гласувани 100 млн. лева в актуализацията на бюджета. Припомням, че помощта за родители, чиито деца учат онлайн, също беше въведена от нас и ГЕРБ гласоподава да се провиснал 35 млн. лева Допълнително за нея до края на тази календарна година. Към момента е спряна процедурата за възобновяване на % от оборотния капитал през Национална агенция за приходите, тъй че всички лимитирани от зеления документ браншове не могат да я употребяват. Служебното държавно управление трансформира безвъзмедздните средства към бизнеса в заеми. Но, шумно оповестената кредитна стратегия с необезпечени заеми от Кирил Петков и Асен Василев не е в ход в Българската банка за развиване, защото видно от интернет страницата на ББР, чак в края на месец октомври стартира сключване и анонсиране на контракти с банки сътрудници. Почти 5 месеца след оповестението на програмата. 
Ако ограниченията бяха продължени, бюджетът нямаше да се издъни, тъй като при опазване на икономическата активност и заетостта, щеще да продължи изсветляването на бизнеса, както и заплащането на налози и действителни осигуровки към страната.

Какво ще се случи с приходите на пенсионерите в последна сметка – ще се усилят ли или ще се понижат след признатите промени, които би трябвало да влязат в действие след Коледа?
След 25 декември влиза в действие нарастването на пенсиите с новия самостоятелен коефициент за всяка година трудов стаж. Автоматичното прекъсване на 120 лева и замяната им със приблизително нарастване от 84 лева надали ще се одобри добре. Затова, евентуално незабавно след изборите новото Народно заседание ще би трябвало да гледа бюджета за 2022 година и още веднъж да се трансформира в сцена на яростни диспути за приходи и пенсии. Ние се обявихме срещу това служебното държавно управление да взема стратегически решения за пенсионната система, тъй като не е избирано от никого, с изключение на от президента, и не носи отговорност за бъдещите бюджети. Поискахме да забележим тригодишна финансова прогноза и да получим същинската картина на финансовото положение на страната. Вместо това получихме бомбастични заявки, че има преизпълнение на приходите и големи реализации на Национална агенция за приходите и митници и единствено месец и половина по-късно. Новият финансов министър всяка седмица взема по 500 млн. лева заеми. Все още не сме видели и проектобюджет за 2022 година Крайният период по закон е 31 октомври и това, че няма парламент, не е опрощение да не се съблюдава законът.


Служебното държавно управление взе нови заеми, в това време се твърди, че непрестанно се събират в пъти повече пари от Национална агенция за приходите и митниците? Къде отиват тези доходи и за какво ни трябват заеми?
Това е въпрос към служебното държавно управление и към някогашния към този момент министър на финансите Асен Василев, който ни уверяваше, че всичко е наред. Очевидно е единствено няколко месеца по-късно, че парите не стигат. Ние предупреждавахме още по време на актуализацията на бюджета, че ще има дефицити. Настоявахме да се внесе Планът за възобновяване и резистентност, тъй като единствено неговото закъснение води до дупка в бюджета от 1 млрд и 800 млн лева Друг е въпросът, че приходите от него не биваше да се калкулират в актуализацията, тъй като това са пари, които биха пристигнали за тъкмо избрани планове и не могат да се харчат по преценка на държавното управление. Неясно остана и къде отидоха 500 млн. лева от спрените градежи на автомагистрали. Така, че служебното държавно управление, което има още малко политически живот, скоро ще би трябвало да дава отговор на сложни въпроси.


Всички социолози настояват, че ГЕРБ ще е първа мощ след вота – отново ли „ пирова победа “? Или е допустимо да участвате в ръководството, в случай че водачът Ви Бойко Борисов и взели участие в ръководството лица правят отстъпка на назад във времето?
ГЕРБ завоюва изборите през април. През юли бяхме първи в страната, ИТН завоюва изборите със напълно малко основно заради вота в чужбина. На изборите през ноември още веднъж се обрисува да сме първи. Не бих нарекла това „ пирова победа “. Това е явен знак какво желаят хората и гласът на няколкостотин хиляди български гласоподаватели не следва да бъде повече подценявани. Трябва да правят отстъпка тези, които настояват че би трябвало да изчегъртват, да унищожават и да гонят ГЕРБ от политиката. Ако фактически настояват, че имат вяра на поговорката „ Глас национален – глас Божи “. А що се отнася до личностите, с които ГЕРБ взе участие в изборите и ръководството, това още веднъж са въпроси, които се вземат решение от вота на хората, а не от желанието на съперниците.

Кого въпреки всичко виждате като собствен вероятен съдружен сътрудник в ръководството?
Готови сме с план на кабинет, само че сме подготвени също по този начин да споделим властта с оглед реализиране на парламентарно болшинство. Днес няма да слагаме червени линии, тъй като даже и като съпротива, считаме да беседваме с ръководещите и най-малко във връзка с рецесиите и най-тежките проблеми да се включим с помощ. От мен не очаквайте да зачерта нито една част от българския народ и представляващата го политическа групировка, единствено тъй като улицата наложи някаква „ мода “ да се демонстрира лично лице посредством отказване на другите. Не това е методът. Отричането не е политика, а България сега се нуждае от политика минимум заради рецесиите. Изборите не са съревнование за това, кой е най-лош или най-почтен, а за това, кой има най-хубавите хрумвания за България и най-големия капацитет да ги осъществя.

И ГЕРБ, а и другите партии, доста приказват за обединяване – какво да се сплотяваме, когато мислим друго, а политиците оферират разнообразни стратегии? Като се обединим, към какво в действителност да стане това?
Трудно е да се сплоти едно разпокъсано общество, в което всеки настройва единия против другия и в което липсват безспорни престижи. Ние можем да се обединим единствено зад национално значими цели и нашата партия се е постарала да даде своето схващане за тези цели в извънредно детайлно написана стратегия. Задача на водачите и на политиците е да се срещнат взаимно с стратегиите си и да потърсят пресечните точки в тях. Имаме задоволително ясни задания за решение – превъзмогването на здравната и ценова рецесия, иконочимическа рационализация, обучение, промяна на пазара на труда, цифровизация. Обединение може да се търси тогава, когато престанем да отхвърляме другия и стартираме да отчитаме гениите и качествата, а не да търсим непрестанно слабите места. Протестиращите към този момент бяха в два следващи Народното събрание и е извънредно време да осъзнаят, че към този момент са политици, а не претендиращи от жълтите ппавета. Т.е., от тях се чака работа, а не парламентарно продължение на разнасянето на ковчези, бесилки и развалена риба. От всеки, който умишлено е решил, че желае да се занимава с политика, се чака доброжелателност и професионализъм в работа само на такива цели, които оказват помощ на страната, хората и обществото като цяло.

Избори 2021

Купуването и продаването на гласове е закононарушение

Платено съдържание
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР