Денис Шаповалов влезе в ATP тура, като един от най-големите

...
Денис Шаповалов влезе в ATP тура, като един от най-големите
Коментари Харесай

Първият отпаднал поставен на Уимбълдън: Шаповалов се събуди и отстрани финалиста от Рим

Денис Шаповалов влезе в ATP тура, като един от най-големите гении през последните години. Още преди да бе навършил 23, канадецът съумя да влезе в челната десетка и да доближи най-малко до четвъртфинал във всички шампионати от Големия шлем, като се изключи Ролан Гарос. Спадът във формата му, след 2022-ра, комбиниран с травмата, която той получи незабавно след Уимбълдън през предходната година, се отразиха на представянето на северноамериканеца, който през този сезон е бледа сянка на себе си от предходните сезони и сега се намира под номер 121.

Днес, точно в шампионата, който му донесе травмата, заради която пропусна остатъка от предишния сезон, някогашният номер 10 записа една от най-важните си победа през сезона. Шаповалов подсети на себе си с безапелационна победа против представителя на топ 20 и тазгодишен Мастърс финалист, Николас Джари с резултат 6:1 7:5 6:4 и в идващия кръг ще срещне Даниел Алтмайер или Артур Фери.

Още в самото начало международният номер 20 не се усещаше удобно на тревната настилка, а това си пролича при множеството грешки, както при разиграванията, по този начин и при началния си удар. За разлика от него, Шаповалов съумя да наложи ексцентричния си жанр на игра и запазвайки мощно движение до самия завършек на сета, поведе в резултата, губейки единствено един гейм.

Втората част ни предложи доста по-равностоен дуел. Канадецът стартира също толкоз стремително, разполагайки с три брейкпойнта. Чилиецът обаче започваше да играе по-смело и нападателно, което му разреши освен да се избави от следващия изгубен гейм от личен сервис, само че и печели такива при подаването си. Бившият " мейджър " полуфиналист, от своя страна, започваше да губи успеваемост при разиграванията от началния удар на противника си. Така следваха къси геймове, но в един от най-ключовите моменти, а точно при 5:5 Шаповалов подсети на себе си в първата част и осъществя брейк. Северноамериканецът съумя да резервира преднината си и по този метод усили разликата в сетовете.

Последната част стартира с пет следващи гейма на нула, като петият бе пробив в интерес на канадеца. Въпреки комфортната обстановка в която се намираше, тъкмо тогава Шаповалов отслаби темпото си на игра, което разреши на Джари да играе по-освободено и затова за равнене на резултата. Късметът обаче бе на страната на сегашния международен номер 121 и той съумя да резервира преднината си до самия завършек на сета и по този метод стартира сполучливо присъединяване си в Уимбълдън!

Denis Shapovalov is into the Wimbledon R2 for the 4th straight year

6-1 7-5 6-4 vs. Nicolas Jarry, who has reached a Masters final this year but is 0-3 in Grand Slam events

Shapo wins his 10th career match at Wimbledon
— Mario Boccardi (@marioboc17)

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР