Денис Пушилин, временният ръководител на окупационната администрация на окупираната от

...
Денис Пушилин, временният ръководител на окупационната администрация на окупираната от
Коментари Харесай

Русия и Украйна отново размениха военнопленници

Денис Пушилин, краткотрайният началник на окупационната администрация на окупираната от Русия част от Донецка област, назначен от Москва, сподели, че в четвъртък е осъществена нова замяна на военнопленници сред Украйна и Русия, оповестява Руската работа на Би Би Си.

Това е втората замяна за последните 24 часа - в сряда стана известно за размяната във формата " 36 за 35 ".

" Днес си връщаме 50 наши съветски бойци от украинските подземия. Даваме същото количество на Украйна, най-много военни ", написа Пушилин в канала си в " Телеграм ".

Украйна е върнала 35 военни и един граждански, удостовери в сряда Андрий Йермак, началник на кабинета на президента на Украйна.

Сред върнатите са бранители на " Азовстал " в Мариупол и гвардейци, пленени в атомната електроцентрала в Чернобил.

Все още не е известно дали обменът е свързан с диалозите сред украински и съветски публични лица, за които Ройтерс заяви в четвъртък, че са се състояли на 17 ноември в Обединените арабски емирства.

Източници на организацията настояват, че на договарянията е разисквана опцията за замяна на военнопленници, при изискване че Киев се съгласи с възобновяване на преноса на съветски амоняк през деокупираната територия на Украйна до пристанището на Одеса за по-нататъшен експорт.

Тези договаряния са имали за цел да отстранен оставащите спънки пред зърнената договорка, удължена предходната седмица, както и да облекчат дефицита на храни в международен мащаб посредством деблокиране на украинския и съветския експорт, излиза наяве от информацията.

Последната огромна замяна на военнопленници се състоя на 3 ноември, когато бяха разменени по 107 бойци от двете страни.

В края на октомври още веднъж бяха разменени военнопленници сред ДНР и Украйна по формулата 50 на 50.

Седмица по-рано 110 души бяха върнати в съответната си татковина.

На 22 септември Пушилин още веднъж заяви за голям продан на военнопленници с Киев. Като част от размяната бяха освободени 55 съветски и проруски бойци, както и украинският политик Виктор Медведчук. 215 души бяха предадени на Киев, в това число представители на украинските батальони, които Москва назовава " националистически ". Тогава бяха освободени и задгранични бойци, включтелно осъдени на смърт от проруските сепаратисти в Донецк. За освобождението им се твърди, че е изиграл роля престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамад бин Салман и съветския предприемач Роман Абрамович, който ги е извел с персоналния си аероплан.
ТЕМА преди 5 часа 485 преди 6 часа 878 преди 6 часа 357
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР