Денис Черевичко гостува за трети път в България по покана

...
Денис Черевичко гостува за трети път в България по покана
Коментари Харесай

ПРЕМИЕР СОЛИСТЪТ НА ВИЕНСКИЯ ДЪРЖАВЕН БАЛЕТ ДЕНИС ЧЕРЕВИЧКО ЩЕ БЪДЕ ПРИНЦ ДЕЗИРЕ НА 31 МАЙ В НДК 

Денис Черевичко гостува за трети път в България по покана на примабалерината и живописен началник на Балета на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова. Премиер солистът на Виенския държавен балет приема поканата и без значение от плътната си ангажираност във Виена, прави всичко допустимо да танцува в ролята на принц Дезире в спектакъла на балета „ Спящата хубавица ” от П. И. Чайковски, който ще се състои на 31 май от 19.00 часа на сцената на зала 1 на Националния замък на културата. Това зрелище на Старозагорската опера е още по-специално, тъй като българският балет ще уважи 45 години креативна активност на изключителната Силвия Томова, която ще чества на сцената в ролята на злата самодива Карабос. Публиката в Стара Загора към този момент два пъти е имала привилегията да се срещне с изкуството на забележителния Денис Черевичко в функциите на принц Зигфрид от „ Лебедово езеро ” и на Базил от „ Дон Кихот ”. В София ще танцува за първи път. В „ Спящата хубавица ” очарователният актьор ще си партнира още веднъж с примабалерината Анелия Димитрова в ролята на принцеса Аврора, а в останалите основни функции феновете ще видят Клара Ферер – в ролята на Фея Люляк, ТомокиИшиго /Синя птица/, Акари Мориматсу /Принцеса Флорина/. Участват още солисти, кордебалет на Държавна опера-Стара Загора.

Денис Черевичко към този момент бе за няколко дни през април в Стара Загора, с цел да репетира със солистите и балетната натрупа. Виртуозният танцьор не крие благосклонностите си към България още от времето, когато печели златен орден на Варненския балетен конкурс, както и готовността си да работи постоянно с балетната натрупа на Старозагорската опера, когато има опция. Пристига в деня на спектакъла на 31 май и незабавно по-късно се връща въвВиена, тъй като му следва и отговорно присъединяване в на сцената на Виенската държавна опера.

„ Спящата хубавица ” на сцената на НДК на 31 май –

ДЕНИС ЧЕРЕВИЧКО, министър председател солист на Виенския Държавен Балет, е роден в град Донецк, Украйна. На петгодишна възраст той демонстрира интерес към танца до момента в който посещава уроци по фолклорни танци с по-голямата си сестра. Ентусиазмът му, мощната му воля и буйна сила му печелят място в Балетната Академия на Вадим Писарев, когато е шестгодишен /една година по-рано от възрастта за приемане/.

От ранна възраст Денис се въодушевява от известния украински танцьор Вадим Писарев, както и от доста други международни балетисти от това време, пристигнали в Донецк за Международния фестивал „ Звезди на международния балет “, проведен от самия Писарев. Когато е на единадесет, Денис и фамилията му се сблъскват с компликации и премеждия, които грубо заплашват опцията на Денис да продължи образованието и образованието си като танцьор. За благополучие, Ирина Писарева /по това време шеф на Балетната академия на Вадим Писарев/, е повярвала в невероятния капацитет и пристрастеност на Денис и по тази причина му присъжда цялостна стипендия, с цел да продължи образованието си. Ако не бяха щедростта и вярата ѝ, Денис нямаше да бъде великият танцьор, който е през днешния ден.

Денис се дипломира през 2004 и малко по-късно печели Златен орден в Киев и по този начин получава двегодишна стипендия от Фондацията „ Хайнц Босл “ в Балетната академия в Мюнхен. Тук той се образова при Александър Прокофиев, който изиграва извънредно значима роля в артистичното му развиване.

През 2006 Денис получава първия си професионален контракт с Виенския държавен Балет. Много бързо той се издига до позицията на втори солист през 2007, солист през 2009 и става министър председател солист през 2012. От самото начало на професионалната си кариера Денис извършва необятен набор от функции и получава познания и опит от хореографи и танцьори от международна класа.

Една от първите му солови функции е тази на Ален в „ Зле опазеното момиче “ от Сър Фредерик Аштън. Този доста лековат и в „ британски “ жанр балет дава опция на Денис да пожъне познания и опит от Александър Грант от Кралския Балет, поради който тази роля е основана и който е наставник на Денис през целия репетиционен развой.

Друга легенда, с която Денис има привилегията да работи, е френският танцьор и хореограф Ролан Пети по време на репетиционния развой за „ Прилепът “. „ Беше невероятна чест да срещна Ролан по това време. “

Денис постоянно е имал една специфична роля, основана от Ролан Пети, която е била фантазията му да изтанцува – Фредерико в любовната история от „ Арлезианката “. Въпреки желанието му да танцува в този балет, той е отчаян, че в никакъв случай не го избират при подготовките. Но ден преди представлението танцьорът, който е бил определен при кастинга, съществено се наранява и на Денис му дават записа и изискват от него да научи ролята за идващия ден. Без да има време да усъвършенства техническите придвижвания или да приготви страстта и стила на героя, Денис има свободата инстинктивно да интерпретира ролята такава каквато е била в фантазиите му и както си я е представял, че ще я изиграе. Той към момента си спомня за това осъществяване като за едно от най-хубавите си достижения.

Друго непланирано осъществяване е на премиерата във Виенската държавна опера на „ Спящата хубавица “ сложена от Сър Питър Райт. Изненадата идва в утрото на премиерата и без да знае хореографията, Денис е подкрепян и направляван от Сър Питър Райт и останалите участници в балета от три дейности.

Точно противоположното, една от функциите, за които Денис е имал най-вече време за подготовка, рационализиране и осъществяване е Базил в „ Дон Кихот “. Това предизвикателство изисква мощна виртуозност, техника и пламенна персона – тъкмо това е повода заради която Денис е определен за основната роля на премиерата във Виенския държавен балет на „ Дон Кихот “ на Рудолф Нуреев през 2011. С тази роля той има незабравимата опция да танцува на сцената на Парижката опера. Друга незабравима опция и невероятна чест е за Денис да танцува с именитата Алесандра Фери във Флоренция през 2015. Те извършват „ Младият мъж и гибелта “ – още един натоварен, трагичен балет от Ролан Пети.

Също по този начин Денис има опцията да извършва и интерпретира балети от Джон Ноймайер. По-специално това е „ Легендата за Джоузеф “, с премиера през 2015 с Виенския държавен балет. Денис разказва прекарванията си, когато танцува балетите на Ноймайер като „ освен преживяване на момента на сцената, а в действителност да си на сцената и да станеш някой различен “.

Други значими функции от репертоара на Денис са ролята на Конрад в „ Корсар “ на Мануел Легри, Принц Зигфрид в постановката на Рудолф Нуреев на „ Лебедово езеро “, Дроселмайер/Принцът в „ Лешникотрошачката “ на Нуреев, Жан дьо Бриен в „ Раймонда “ на Нуреев, Джеймс в „ Силфида “ на Пиер Лакот, принц Флоримунд и Синятаптица в „ Спящата хубавица “ на Питър Райт, Колас и Ален в „ Зле опазеното момиче “ на Фредерик Аштън, Конрад в „ Корсар “на Мануел Легри, Аминта в „ Силвия “ на Мануел Легри и Франц в „ Копелия “ на Пиер Лакот. Нотой постоянно е успявал да впечатли и в други танцовистилове, като неокласически или актуален танц, да вземем за пример като Улрих в „Прилепът“ на Ролан Пети, ВаславНижински в „Le Pavillon d’Armide“ на Ноймайер, ТВ-хореограф в „ Le Concours “ на Морис Бежар, Меркуцио в „ Ромео и Жулиета “ на Джон Кранко, Ленски в „ Онегин “ на Кранко, Братфиш в „ Майерлинг “ на Кенет Макмилан, Пък в „ Сън в лятна нощ “ на Йорма Ело, Фредерик в „Арлезианката“ на Ролан Пети, Кошей в „Жар-птица“ наАндрей Кайдановски, в основната роля в „ Пер Гинт ” наЕдуард Клъг, както и в Skew-Whiff на Сол Леон и ПолЛайтфут и „ Соло ” на Ханс ван Маанен. Той също такатанцува партии в пиеси от Харалд Ландер, Серж Лифар, Джордж Баланчин – като „Тема и вариации“, „Рубини“, „Симфония в C“ и „Валс на любовните песни“, ДжеромРобинс, Иржи Килиан, Нилс Кристе, Уилям Форсайт, Жан-Кристоф Майо, Бен ван Каувенберг, ИржиБубеничек, Дейвид Доусън, Кристофър Уилдън, УейнМакгрегър, Мартин Шлепфер и „ 24 прелюдии “ наАлексей Ратмански.

Гастролира в разнообразни европейски страни. Многобройните му награди включват първи награди отконкурса „ Серж Лифар “, Киев (2004), Tanzolymp, Берлин(2005), конкурс ÖTR, Виена (2007), златен орден от 25-ия интернационален балетен конкурс, Варна (2012), сребъренмедал (юноши ) на Международния балетен конкурс наСАЩ, Джаксън (2006) и специфичната премия на Ballet Club Wiener Staatsoper & Volksoper (2006). Той еноминиран за премията Benois de la Danse за 2011 година заизпълненията си във кино лентата на Уилям Форсайт The Vertiginous Thrill of Exactitude.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР