Ден втори на референдума в 4 области на Украйна под

...
Ден втори на референдума в 4 области на Украйна под
Коментари Харесай

Втори ден референдум за присъединяване към Русия: Въоръжени групи събират вота от врата на врата

Ден втори на референдума в 4 области на Украйна под съветски надзор за присъединение към Руската федерация. Кремъл разгласи, че след допитванията Русия ще преглежда като нахлуване против личната си територия опитите на Украйна да си върне контрола.

Т. нар. референдуми се организират в сепаратистките райони Донецк и Луганск и в следените от съветската войска Херсонска и част от Запорожка област до 27 септември.

Украинските управляващи оповестяват, че на хората е неразрешено да напущат окупираните територии, до момента в който върви допитването, въоръжени групи обикалят домовете, а чиновници са заплашвани с уволняване, в случай че не вземат участие във вота.

Хората, които не желаят да вземат участие се опасяват, предава Би Би Си, защото може съветските военни да ги преследват или следят, споделят поданици на Мелитопол.

Присъствието на въоръжени мъже, провеждащи гласуването, опонира на настояването на Москва, че това е свободен или почтен развой, разяснява организацията.

Експерти споделят, че самозваните референдуми ще дадат на Русия съображение – нелегално да претендира за четирите окупирани или отчасти окупирани района на Украйна като за свои лични.

 

Избирателната интензивност в първия ден от гласуването на референдума за влизането на Луганската национална република (ЛНР) в състава на Руската федерация е 21,97 %.

Това заяви ръководителят на Централната изборна комисия на ЛНР Елена Кравченко, представена от " Интерфакс ".

Тя посочи, че броят на гласувалите в първия ден на референдума е 298 900.

Освен това се оповестява, че повече от 73 000 поданици на Луганската национална република, живеещи в Руската федерация, са дали своят вот в изборни секции, открити в Руската федерация в първия ден на референдума.

За гласоподаване на референдум са открити общо 201 изборни секции в 84 района на Руската федерация.

Избирателната интензивност в първия ден от гласуването на референдума за влизането на Донецката национална република в състава на Руската федерация е над 23%, оповестиха от ЦИК на републиката.

" Общата изборна интензивност за първия ден от референдума е 23,64% ", се споделя в известие на ЦИК на ДНР в петък.

Повече от 20,5% от гласоподавателите на следената от Русия територия на Запорожка област са взели участие в референдума за влизането на района в състава на Русия в първия ден на гласуването, заяви Галина Катюшченко, ръководител на районната изборна комисия.

" Според систематизираните данни от изборните секции, изборната интензивност е била 20,52%, като се вземе поради гласуването в чужбина ", сподели Катюшченко пред кореспонденти в петък. Тя не уточни абсолютния брой на гласувалите.

Гласуването се провежда в четири от пет региона на Запорожка област - това са териториите, които са под контрола на Руската федерация. В изборните описи са включени към 500 000 души.

В първия ден на референдума за самоопределяне на Херсонска област са дали своят вот повече от 15% от листата на гласоподавателите в района, сподели пред кореспонденти Марина Захарова, ръководител на районната изборна комисия.

" Според резултатите от първия ден на гласуването на референдума за влизането на Херсонска област в състава на Руската федерация като формиран индивид на Руската федерация, изборната интензивност беше 15,31% от общия лист на гласоподавателите. Според нас, това е задоволително за първия ден от гласуването ", сподели тя.

Според изборната комисия в изборните описи има към 750 000 поданици на Херсонска област. Гласуването се провежда и в обитаемоте места на Николаевска област, които са под контрола на въоръжените сили на Руската федерация, тези села бяха административно присъединени към Херсонска област с декрет на ръководителя на военно-цивилната администрация.

Провеждането на референдуми в ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област е нарушение на суверенитета на Украйна, съобщи пред АП съветникът на президента на Съединени американски щати по националната сигурност Джейк Съливан.

" Тези референдуми са офанзива против правилата на суверенитет и териториална целокупност, които са в основата на интернационалната система и са в основата на Устава на Организация на обединените нации ", съобщи Съливан на брифинг в Белия дом.

Подобен референдум беше извършен и през 2014 година, когато Русия анексира полуостров Крим. Резултатите от него обаче по този начин и не бяха приети от интернационалната общественост.

 

Лидерите на страните от Г-7 приканиха всички страни да „ отхвърлят изрично тези псевдореферендуми ”.

Европейският съюз също към този момент изрази позиция, че няма да признае резултатите и приготвя нов пакет наказания.

Китай приканва за ценене на суверенитета и териториалната целокупност на всички страни.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР