Ден след Сирни заговезни - започват Великденските пости. През следващите

...
Ден след Сирни заговезни - започват Великденските пости. През следващите
Коментари Харесай

От днес започнаха Великденските пости

Ден след Сирни заговезни - стартират Великденските пости. През идващите 7 седмици ревностните християни се лишават от артикули с скотски генезис и не пият алкохол. Изключение се прави само за бременните дами, дребните деца, заболели и възрастни хора. Духовниците още веднъж означават, че постите не са диета, а откровено смирение и обич към близък.

40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. През този интервал, християните пречистват душата и тялото си, оставят товара на греховете си. Постът е и странствуване, а крайната му цел е духовното възкресение.
Протойерей Ангел Ангелов: Не е значима толкоз храната, тъй като в множеството случаи хората поглеждат към поста само като към някаква диета. Постът е опция да излезеш от този свят и в действителност да се докоснеш до страданието, което е изпитвал нашият Господ Иисус Христос.
А най-важното в поста се корени в един от заветите на Исус Христос - бит близък си.
Протойерей Ангел Ангелов: Когато се обръщаме с обич към близък, към сътрудника, към съседа, към приятелите, мисля, че по този начин най-добре ще усетим насладата от поста.
Смирение и самоограничение от неприятни мисли и думи също би трябвало да съпътстват християните по време на това духовно странствуване. Защото постът е и време да погледнем към себе си, да преосмислим живота си и да потърсим нов път да бъдем по-добри.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР