Ден след призива на премиера Кирил Петков към Румен Радев

...
Ден след призива на премиера Кирил Петков към Румен Радев
Коментари Харесай

Йотова критикува Петков за нещо недоизказано в призива за свикване на КСНС

Ден след апела на премиера Кирил Петков към Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност поради Северна Македония, президентската администрация към момента не е дала отговор дали това ще се случи. 

Вместо Радев - вицепрезидентът Илияна Йотова първа реши да разяснява поръчката на Кирил Петков с рецензия против него за това, че не е показал задоволително причини.

Йотова разгласи, че не вижда " съответно развиване " по поставените на последния КСНС условия към Скопие през януари 2022 година и прикани Кирил Петков да каже, " в случай че държавното управление е постигнало някакви гаранции и договорености ".   

" Вчера министър-председателят аргументира това свое предложение с интернационалния напън, само че по никакъв метод не даде опция да чуем други аругменти. Има ли смяна в изискванията, има ли нови резултати от страна на Република Северна Македония? ", попита тя в отговор на журналистически въпроси в сряда. 

Тя изрази мнение, че " нито едно от изискванията " в формалните български документи за начало на договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз не е изпълнено, а " в последните месеци като че ли още веднъж избуя много мощно езикът на омразата " от страна на водещи политически фигури от прилежащата страна. 

" Имаше нещо премълчано във вчерашния видеозапис на министър-председателя. Имах чувството, че нещо в действителност е станало - защо в края на работния ден, внезапно по този начин ненадейно ", беше коментарът ѝ. 

В петък следобяд Кирил Петков разгласява видеообръщение, в което прикани Радев да свика КСНС дружно с всички партии, служби и представители на президентската институция, с искане Министерство на външните работи да приготви отчет за положението на договарянията със Скопие. 

Той показва, че държавното управление няма да вземе решение на база на " външен напън " и прикани за " цялостно съгласие " сред сътрудниците, което да бъде разисквано в Консултативния съвет и да бъде подложено на гласоподаване от Народното събрание. 

" Единствено Народното събрание има финалния законен мандат по тематиката Северна Македония и това би трябвало да е безусловно ясно за цялото българското общество и за външните ни сътрудници ", споделя още той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР