Ден след потопа в Бургаско институциите и пострадалите хора спорят

...
Ден след потопа в Бургаско институциите и пострадалите хора спорят
Коментари Харесай

Ден след потопа: Институции и пострадали спорят кой е виновен

Ден след потопа в Бургаско институциите и потърпевшите хора спорят кой е отговорен за нещастието. Потърпевшите упрекват стопаните на огромните язовири, а представителите на държавната власт са безапелационни, че при тях всичко е наред.

Равносметката е черна – трима починали и вреди за милиони. Една жена към момента се води за изчезнала.

По-рано през днешния ден гражданска отбрана, пожарната и полицията възобновиха интервенцията по издирването ѝ. Включиха се и доста доброволци. Издирването на дамата от село Черни връх продължи и под отломките на съборените къщи.

Жената и прикованият ѝ на легло брачен партньор часове наред чакали помощ, само че никой не пристигнал.

В прилежащото село Полски извор няколко фамилии са откъснати поради отнесения над дерето мост.

Приливната вълна, породена от наводнението, отнася рибарниците до езерото Вая с шарани, амур и толстолоб. Нанесените вреди са за милиони.

Регионалният министър Николай Нанков призна, че множеството от язовирите със скъсани стени са точно в този регион. „ По продължение на дере, което свързва четири язовира от седем, в действителност е пристигнала приливна вълна”, съобщи той в село Равнец.

Нивото на язовир Трояново, макар проливния дъжд, е доста ниско. Веднага след язовирната стена и изпускателите стартират проблемите с водата в нивите.

Стана ясно също, че потърпевшите хора са подавали сигнали да бъдат почистени реките Айтоска и Чакърлийска. Убедени са, че повода за потопа е в нерегламентираното изпускане на язовира и ще си търсят правата в съда.

Днес стартира описването на вредите от наводнението.

Ако желаете да помогнете на бедстващите хора от наводнените села, можете да се включите националната акция на БЧК с поддръжката на bTV за набиране на средства.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР