Ден след обявяването на санкциите, ГЕРБ се разграничиха от бившия

...
Ден след обявяването на санкциите, ГЕРБ се разграничиха от бившия
Коментари Харесай

Ще има ли последици за петимата от списъка Магнитски?

Ден след оповестяването на глобите, ГЕРБ се разграничиха от някогашния финансов министър Владислав Горанов. 

" Ние сме се разграничили от Горанов, той не е на никаква служба, надълбоко имам вяра, че той не е отговорен и се надявам той да потвърди, че е почтен. Искам да припомня на тези, които злорадстват, че още тогава той беше освободен като министър, той не взе участие в никакви листи, ние като партия дотолкоз можем да се разграничим ”, съобщи Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ още веднъж отхвърли обвиняванията, че е получавал пари от предприемача Васил Божков.

" Аз пред вас настоявам, че нито стотинка, нито лев, и Господ ми е очевидец, не сме получили от въпросния Божков ", сподели той.

Бившият енергиен министър от Българска социалистическа партия Румен Овчаров посрещна умерено новината за включването му в листата " Магнитски ".

" Съединени американски щати могат да си споделят каквото си желаят. Нищо не ме тормози, когато имам коментар ще ви извикам ", сподели той.

По-късно пред съпартийците си Овчаров отхвърли всички обвинявания на американските служби.

" Нямам офшорни сметки, нито 5 милиона. Цинично е в листата " Магнитски " с мен да стоят имената на Иван Генов и Александър Николов+Владислав Горанов е от свитата на Божков. Включването на моето име и това на Николай Малинов е за да ни се каже, че няма по какъв начин да въставаме против американските ползи. "

Според специалисти новите наказания по закона " Магнитски " са доста добре аргументирани.

Това са едни доста ясни сигнали за България, за българските институции, че нещата не работят и по тази причина се загатват няколко партии, няколко администрации, непрестанно и че ще има потребност от политическа воля за промяна в правораздаването и правосъдната система ", разяснява Марин Лесински от  Институт " Отворено общество ".

Пред Euronews Bulgaria юрист Людмил Рангелов разяснява, че българските институции ще желаят спомагателна информация за разследването от американските управляващи, само че надали ще я получат.

" Вероятно ще стартират предварителни инспекции по тази информация, т.е. дали тези лица в действителност са получили такива суми като рушвет като комисионна и дали това, което са създали, в случай че са го създали, съставлява закононарушение ".

В новия лист " Магнитски " с изключение на Владислав Горанов и Румен Овчаров са включени двама някогашни шефове на на АЕЦ " Козлодуй " - Иван Генов и Александър Николов. Пети в листата е обвиненият за шпионаж в интерес на руснаци Николай Малинов, който е водач на Движение " Русофили ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР